Home » Utile » Ce trebuie să știe românii, care lucrează la mai mulți angajatori, despre concediul medical. Amendă usturătoare

Ce trebuie să știe românii, care lucrează la mai mulți angajatori, despre concediul medical. Amendă usturătoare

Alexandru Cazacu / 26.07.2021, 14:31
Ce trebuie să știe românii, care lucrează la mai mulți angajatori, despre concediul medical. Amendă usturătoare

Începând cu 1 august, cei care lucrează, la mai mulți angajatori și intră în concediu medical doar la unul dintre aceștia, continuând să-și presteze activitatea în programul normal de lucru la ceilalți, vor putea fi sancționați cu amendă.

Ce trebuie să știe românii, care lucrează la mai mulți angajatori, despre concediul medical

Mai exact, aceste persoane pot fi amendate cu până la 2.000 de lei. Totodată, persoanele respective vor risca să rămână și fără indemnizația de asigurări sociale de sănătate sau să fie obligate să dea banii înapoi. Potrivit OUG nr. 74/2021 pentru modificarea OUG nr. 158/2005 cu privire la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, de la începutul lui august vor apărea mai multe modificări în ceea ce privește acordarea concediilor medicale. Așadar, salariații care au mai multe locuri de muncă și își iau concediu medical de la unul din ele, continuând să lucreze la celelalte, riscă să fie amendați.

În concluzie, potrivit legii, începând de la 1 august, desfășurarea activității “la unul dintre angajatori în perioada în care la celălalt/ceilalți angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical” va constitui contravenție care se va sancționa cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate”.

Ce trebuie să știe persoanele care lucrează la mai mulți angajatori, despre concediul medical
Ce trebuie să știe persoanele care lucrează la mai mulți angajatori, despre concediul medical

Angajatorul calculează indemnizațiile

Conform OUG nr. 158/2005, pentru persoanele asigurate și care își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, beneficiind de asigurare de sănătate la fiecare dintre aceștia, “indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator”. Așadar, baza de calcul pentru fiecare indemnizație este reprezentată doar de venitul obținut la fiecare loc de muncă separat.

Este important să menționăm faptul că, reglementările OUG nr. 74/2021 vor intra în vigoare începând cu data de 1 august, dată până la care, cel puțin teoretic, se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ, potrivit avocatnet.ro.

Cum se stabilește baza de calcul

Pe lângă toate acestea, vor apărea și unele schimbări care vizează persoanele ce se asigură opțional pentru concedii medicale. Concret, baza maximă de calcul lunară pentru indemnizațiile de asigurări sociale, în cazul celor fără venituri din salarii, care vor să se asigure opțional, se va stabili ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, în limita a trei salarii minime brute pe țară.

Pe de altă parte, fac excepție de la această regulă cei care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate. Pentru aceste persoane, baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele șase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară.

”Baza de calcul al indemnizațiilor (…) se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar”, se arată în OUG 158/2005 cu privire la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.