Home » Utile » Ce truc folosești pentru a nu se tulbura socata. Iată câteva sfaturi

Ce truc folosești pentru a nu se tulbura socata. Iată câteva sfaturi

Alexandru Cazacu / 23.07.2021, 17:05
Ce truc folosești pentru a nu se tulbura socata. Iată câteva sfaturi

Socata este o băutură răcoritoare naturală foarte delicioasă, care se prepară de obicei din flori proaspete, însă se poate face și din flori uscate. Află în următoarele rânduri cum se face socata. Dacă folosești această metodă, cu siguranță nu vei da greș.

Ce truc folosești pentru a nu se tulbura socata

Gospodinele din România obișnuiesc adesea să prepare această băutură răcoritoare, mai ales în lunile când florile sunt proaspete. De asemenea, fiecare gospodină are rețeta ei, așadar, această băutură este diferită de la o casă la alta. Ei bine, cu ajutorul trucurilor pe care le veți găsi în rândurile următoare, veți prepara o socată excelentă pentru zilele călduroase de vară.

Mai întâi, trebuie să menționăm că este recomandat ca florile de socată să fie culese chiar de voi, din pădure sau din o curtea bunicilor (în cazul celor care au). De ce să facem acest lucru? Ei bine, în felul acesta putem face socata fără să spălăm florile, pentru că atunci când le spălăm odată cu praful se duce și polenul aromat și parfumat. De asemenea, florile trebuie să fie tinere și deschise, nu ofilite sau uscate. Iată cum se face socata.

Ingrediente:

  • 10 flori de soc mari
  • 300 g zahăr
  • 4 lămâi mici (sau patru lime)
  • 3 – 4 litri de apă
Ce truc folosești pentru a nu se tulbura socata. Iată câteva sfaturi practice
Ce truc folosești pentru a nu se tulbura socata. Iată câteva sfaturi practice

Modul de preparare

Mai întâi, pentru cantitățile menționate mai sus, trebuie să pregătiți un borcan de sticlă de 4 litri. Așadar, în pentru început vom pune zahărul în borcanul curat și sucul de la două lămâi. În continuare, adăugăm aproximativ un litru de apă și amestecăm bine cu o lingură de lemn până se topește zahărul. Apoi, punem și cele zece flori de soc în borcan și celelalte două lămâi (sau lime), tăiate felii subțiri.

Acum, vom umple borcanul cu apă și îl acoperim pentru ca insectele să nu poată pătrunde în interior, însă să nu fie etanș, deoarece gazele din timpul fermentației trebuie să poată ieși afară. După ce am făcut toate aceste lucruri, vom muta borcanul cu socată într-un loc însorit. Este important ca măcar o dată pe zi să verificăm borcanul și să mestecăm cu lingura de lemn. În acest fel, florile se vor mai vântura, iar feliile de lămâie își vor lăsa toată aroma.

De asemenea, este important să menționăm că socata va fi gata în 2 – 4 zile (în funcție de cât de cald este afară). Socata noastră se va tulbura, însă florile de soc se vor lăsa la fundul borcanului. Asta e normal să se întâmple.

Așadar, după ce trec primele două zile, vom gusta socata și atunci vom decide dacă este pe gustul nostru sau mai trebuie lăsată. De exemplu, unele persoane o preferă mai acidulată (lăsată mai mult timp la fermentat), pe de altă parte unii oameni o consumă mai blândă, adică mai puțin fermentată.

Acum, după ce ne-am convins că socata este pe placul nostru, strecurăm socata cu ajutorul unei bucăți de tifon și o punem în sticle la frigider. Această bătură răcoritoare poate rezista chiar și 4 zile la rece.