Home » Utile » Cine a fost Sfântul Pantelimon și ce nu e bine să faci pe 27 iulie. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții

Cine a fost Sfântul Pantelimon și ce nu e bine să faci pe 27 iulie. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții

Alexandru Cazacu / 27.07.2021, 12:53
Cine a fost Sfântul Pantelimon și ce nu e bine să faci pe 27 iulie. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții

La data de 27 iulie 2021, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Pantelimon, ”doctorul fără de argint” și fratele mai mic al Sfântului Ilie. Ei bine, în această zi, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Iată care sunt cele mai cunoscute dintre acestea.

Cine a fost Sfântul Pantelimon și ce nu e bine să faci pe 27 iulie

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în cetatea Nicomidia, pe vremea când domnea împăratul ”închinător la zei” Maximian. Acesta îi considera pe creștini dușmanii țării, aceștia din urmă fiind persecutați și chiar uciși din cauza credinței lor. Părinții l-au numit Pandoleon, adică „cel puternic ca un leu”.

Tatăl Sfântului Pantelimon era păgân, iar mama acestuia creștină. Deși mama sa a vrut să-l învețe învățătura creștină, după moartea acesteia, tânărul Pandoleon a fost trimis de tată să studieze filozofia. Așadar, el a ajuns unul dintre cei mai mari medici, devenind ulterior doctorul împăratului. În acest fel, el l-a cunoscut pe marele preot tămăduitor Ermolae, căruia i-a devenit ucenic și de la care a învățat că vindecarea se face prin credință. Astfel, Ermolae l-a botezat creștinește, cu numele Pantelimon (care înseamnă ”cel milostiv”).

Cine a fost Sfântul Pantelimon și ce nu e bine să faci în această zi
Cine a fost Sfântul Pantelimon și ce nu e bine să faci în această zi

Ce să nu faci de Sfântul Pantelimon

Sărbătorit la 27 iulie, se spune despre Sfântul Pantelimon că este ”doctor fără de arginți”, datorită faptului că el nu a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui. Totodată, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos. Iată ce nu trebuie să faci pe 27 iulie.

  • Se spune că oamenii care lucrează în ziua de Sfântul Pantelimon sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie.
  • De asemenea, se mai zice că în această zi, cerbul iese din apă și această începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna.
  • Totodată, în ziua de Sfântul Pantelimon se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii.
  • Potrivit tradiției, în această zi se împart fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor.
  • Tot în ziua Sfântului Pantelimon nu este bine să te cerți  sau să te superi pe cei apropiați și nu numai.
  • Unii credincioși cred că pe 27 iulie nu e bine să ceri bani sau să pretinzi lucruri dacă ai ajutat pe cineva.
  • Tot astăzi, nu se coase, nu se tricotează și este interzis să prelucrezi lâna sau să speli sau să faci curat în gospodărie.
  • În această zi de sărbătoare a Sfântului Pantelimon, creștinii trebuie să meargă la biserică și să se roage atât pentru sănătatea dușmanilor, cât și pentru a celor dragi, iar în ultimul rând pentru bunăstarea lor.
  • Pe 27 iulie se face milostenie cu cei săraci și se îngrijesc cei bolnavi, luând exemplul Sfântului Pantelimon.
  • De asemenea, în ziua de Sfântul Pantelimon se aprinde candela și se fac rugăciuni pentru sănătate.