Home » Utile » Cum se curăța rapid și eficient borcanele pentru murăturile de toamnă

Cum se curăța rapid și eficient borcanele pentru murăturile de toamnă

Ileana Mladinoiu / 26.08.2021, 10:07
Cum se curăța rapid și eficient borcanele pentru murăturile de toamnă

Toamna este sezonul abundenței, mai ales la începutul lunii septembrie. Aproape toate fructele și legumele sunt prezente în cantități mari pe piețe, foarte proaspete și unele dintre ele foarte ieftine. Așa că este timpul să vă aprovizionați și să aplicați câteva strategii  pentru a le păstra pe durata iernii. Importante sunt și recipientele în care le veți conserva, pentru ca munca să nu fie inutilă.

Cum se curăță corect borcanele de sticlă

Vorbind de murăturile de toamnă, de acele legume conservate în oțet sau saramură, prima grijă, după ce le-ați cumpărat, este să procedați la curățarea borcanelor.

În funcție de sticlă, veți face o primă spălare de mână cu apă caldă și un produs de spălat vase. Dacă reziduurile persistă, umpleți borcanul cu apă caldă și sare grunjoasă, închideti-l, agitați, apoi clătiți-l cu apă caldă.

Uscați borcanele și lăsați capacele deoparte într-un castron. Presărați fiecare capac cu o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu și oțet alb. Reacția chimică dintre cele două produse nu este dăunătoare, dimpotrivă va dizolva rugina, dacă există, de pe capace.

Curățarea borcanelor de sticlă trebuie efectuată pe cele două părți, borcanul și capacul acestuia (indiferent dacă este din sticlă sau din metal) pe care le așezați 10-15 minute în sterilizator sau într-o cratiță cu apă clocotită. Veți avea, de asemenea, posibilitatea de a le verifica dacă nu sunt ciobite sau deteriorate.

Borcane de sticlă pentru murăturile de toamnă
Borcane de sticlă pentru murăturile de toamnă

Curățarea borcanelor noi de sticlă

Dacă borcanele dvs. sunt fabricate din sticlă reciclată, nu trebuie depășite diferențele de temperatură de 60 de grade C. Desfaceți borcanele și spălați-le bine manual cu apă fierbinte și lichid de spălat vase.

Clătiți borcanele, asigurați-vă că sunt curate și lăsați-le să se usuce la aer. Le veți steriliza prin vid, plasându-le în sterilizator timp de 10 până la 15 minute înainte de a le umple, după care  sterilizați din nou.

Dacă sunt borcane de sticlă mai rezistentă, le puteți pune și în mașina de spălat vase, deoarece rezistă la variații mai mari de temperatură.

Curățarea borcanelor de sticlă uzate

Deși este necesar să schimbați sigiliul sau capacul de fiecare dată când îl utilizați, capacul și borcanul pot fi refolosite. De multe ori, când reutilizați un borcan de sticlă, pot exista reziduuri lipicioase care ies de pe etichetă.

Pentru aceasta, este suficient să lăsați borcanul să se înmoaie în apă timp de câteva ore. În caz de nereușită, folosiți un preparat pe bază de ulei și bicarbonat de sodiu (1 lingură din fiecare). Odată obținută pasta, o aplicați în zona dorită, lăsați-o să acționeze și clătiți apoi cu un burete umed.

În timp, un borcan de sticlă poate căpăta un miros neplăcut. După ce capacul și borcanul au fost spălate, dacă simțiți acest lucru, le puteți înmuia în oțet alb peste noapte, după care spălați din nou.

Mirosul de oțet va dispărea pe măsură ce se usucă borcanul. Dacă nu aveți oțet alb, puteți folosi apă fierbinte cu o lingură de bicarbonat de sodiu și lăsați să se înmoaie peste noapte, apoi spălați din nou.

Păstrarea murăturilor prin sterilizare

Dacă doriți să vă păstrați murăturile pentru o lungă perioadă de timp, nu le sterilizați în ziua următoare, adică după ce borcanele au fost umplute, această operație urmând să fie făcută imediat după astupare.