Home » Utile » De ce se supraîncălzește motorul mașinii și ce e bine să faci

De ce se supraîncălzește motorul mașinii și ce e bine să faci

Cojocaru Cristian / 07.12.2021, 17:42
De ce se supraîncălzește motorul mașinii și ce e bine să faci

Înainte era esențial ca în momentul în care dețineai o mașină să știi și mecanică. Având în vedere că tehnologia a evoluat și la cea mai mică avarie dăm fuga la service-ul auto, tot mai mulți șoferi dețin cunoștințe tehnice tot mai reduse despre autoturismele lor. Află ce trebuie să faci atunci când se supraîncălzește motorul mașinii tale.

Ce să faci când se supraîncălzește motorul mașinii

De cele mai multe ori, apariția unei defecțiuni la mașină reprezintă un coșmar pentru foarte mulți șoferi. Anumite avarii pot fi reparate destul de rapid și ușor, dacă deții anumite cunoștințe tehnice, însă unele necesită intervenția unei persoane calificate. Cu toate acestea atunci când vine vorba de motor, lucrurile nu stau chiar așa de simplu, mai ales pentru cei care nu au suficientă experiență.

Așadar, observi că motorul mașinii tale se supraîncălzește și nu știi să faci. De cele mai multe ori, acest fenomen este asociat cu defectarea sistemului de răcire al motorului care este în strânsă legătură cu radiatorul. Sistemul în sine este format din pompa de apă, termostat, ventilator, radiator și furtunuri.

Răcirea motorul are loc cu ajutorul agentului de răcire, antigelul, iar una dintre cele mai frecvente cauze a încălzirii motorul este nivelul scăzut al acestuia. Antigelul răcește piesele motorul, iar o cauza pt care acesta nu circulă cum trebuie în întregul sistem poate fi o avarie a acestuia din urmă.

Astfel, dacă pe parcursul circuitului există scurgeri ale lichidului de răcire, nivelul acestuia scade, determinând oprirea sistemului de răcire. Dacă punctul minim a fost atins, atunci piesele propulsorului nu se vor răci și se vor supraîncălzi. În cazul în care pompa de apă este defectă, motorul se va supraîncălzi, de asemenea, din cauza funcționării necorespunzătoare a întregului sistem.

Un alt factor important constă în faptul că pe timp de iarnă, când temperaturile sunt scăzute, dacă antigelul nu este suficient de concentrat, atunci sistemul de răcire se poate bloca din cauza faptului că lichidul se coagulează. Astfel, dacă antigelul îngheață, avariile pot fi unele destul de mari și costisitoare.

supraîncălzește motorul
Supraincalzirea motorului poate avea mai multe cauze

Cum poți determina dacă ai de-a face cu fenomenul de supraîncălzire

Totodată, uleiul are un rol important, acela de a lubrifia componentele interne ale motorului și de a evita ca piesele să degaje o căldură foarte mare în momentul fricțiunii. Pentru a verifica dacă motorul se supraîncălzește, trebuie să verifici indicatorul de temperatură, care de cele mai multe ori este amplasat pe bordul mașinii.

Acest indicator este de trei tipuri:

  • sub forma unui cadran clasic pe care sunt inscripționate literele C și H, acesta din urmă având o linie roșie;
  • sub forma unui ceas gradat cu cifre de la 40 – 120 grade Celsius, zona roșie fiind cea cuprinsă între 100-120 de grade Celsius;
  • mașinile noi dispun de astfel de indicator digital arătând valori cuprinse între 85 – 110 grade Celsius. Atunci când temperatura va urca deasupra a 110 grade Celsius, atunci în bord se va aprinde un martor de culoare galbenă, lucru care îți va indica faptul că motorul s-a supraîncălzit.

Atunci când ai de-a face cu acest fenomen, cel mai indicat este să tragi imediat pe dreapta, dar fără a frâna brusc. Totodată, pasul următor este de a opri motorul și sub nici o formă să nu îl repornești, nici să te grăbești să ridici capota mașinii pentru că, poți suferi arsuri sau din cauza presiunii crescute, poate avea loc o explozie.

Dacă nivelul antigelului este scăzut și nu mai ai în mașină, poți completa lipsa cu apă distilată sau apă simplă. Cu toate acestea, trebuie ulterior să vizitezi un service auto pentru a rezolva această problemă. Totodată, asigură-te că sistemul de răcire nu suferă scurgeri la nivelul pieselor. Dacă după ce ai lăsat motorul să se răcească și după pornire, întâmpini aceeași problemă, cel mai bine este să îl oprești și să apelezi la un ajutor specializat.