Home » Utile » E bine să faci împrumut la bancă în contextul războiului din Ucraina? Sfaturi și recomandări de la experți din domeniu

E bine să faci împrumut la bancă în contextul războiului din Ucraina? Sfaturi și recomandări de la experți din domeniu

Alexandru Cazacu / 13.07.2022, 09:18
E bine să faci împrumut la bancă în contextul războiului din Ucraina? Sfaturi și recomandări de la experți din domeniu

Este sau nu bine să faci un împrumut la bancă în această perioadă? Cu siguranță, din ce în ce mai mulți oameni își pun această întrebare, având în vedere că traversăm o perioadă de instabilitate și majorare accelerată a dobânzilor. Conform specialiștilor, acesta nu este tocmai un moment oportun pentru a te împrumuta la bănci.

Este bine să faci împrumut la bancă în contextul războiului din Ucraina?

Experții recomandă românilor care nu au deja rate bănci să nu se împrumute în această perioadă. „Stați departe de ratele la bănci”, avertizează Mircea Coșea, un reputat profesor de economie. Cei care apelează la credite în acest moment nu au deloc parte de predictibilitate și nu pot ști cât de mult le va crește ratele peste două sau trei luni de zile. Astfel ar putea ajunge în situația în care să nu poată plăti.

Ba chiar mai mult de atât, în ultima perioadă, firmele au avut de suferit în urma crizelor, așa că există un pericol mare ca oamenii să își piardă locurile de muncă. Ei bine, cine va mai plăti ratele în astfel de situații, mai ales dacă dobânzile foarte mari.

Nu este cazul să ne asumăm riscuri

Este important să menționăm faptul că, în această perioadă este nevoie să foarte prudenți cu bugetul și cu cheltuielile noastre, pentru că nu este momentul să ne asumăm riscuri. Conform specialiștilor în economie, lipsa de predictibilitate face ca o îndatorare la bancă să fie foarte periculoasă.

„Sfatul pe care îl dau, dacă cineva vrea să țină seama de el, este că pe o anumită perioadă să nu apeleze lumea la credite pentru că lipsa aceasta de predictibilitate, de viziune pe viitoarele luni, sau poate chiar pe viitorii ani, fac ca o îndatorare să fie din ce în ce mai periculoasa. Pentru că nu mai există nici siguranța locului de munca, nici siguranța afacerii pe care o ai, nu mai există nici garanția unei politici monetare rezonabile pentru că și băncile la rândul lor sunt obligate să ridice dobânzile în condițiile în care piața bancara se află în dificultate.

Deci toate lucrurile merg într-o direcție negativă, cel puțin deocamdată și nepredictibilă. Iar pericolele sunt mari, pentru că în momentul în care nu reușești să faci față cheltuielilor și dobânzilor iți poți pierde anumite bunuri. Se vorbește de mult timp de pericolul pierderii apartamentului, pentru că asta este averea cea mai de preț a romanilor”, a explicat Mircea Coșea, potrivit Antena 3.

E bine să faci împrumut la bancă în contextul războiului din Ucraina? Recomandări de la experți din domeniu
E bine să faci împrumut la bancă în contextul războiului din Ucraina? Recomandări de la experți din domeniu

BNR a majorat dobânda pe politică monetară

În cursul săptămânii trecute, BNR a majorat dobânda pe politică monetară, aplicând o creștere până la 4,75% pe an. Ei bine, decizia Băncii Naționale a început deja să își lase amprenta prin creșteri ale ROBOR. Ba chiar mai mult de atât, analiștii susțin că IRCC este pe o tendință de creștere.

ROBOR la 3 luni a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani de zile, sărăcind conturile românilor, după ce aceștia s-au trezit că unele rate le-au crescut destul de mult.