Home » Utile » O nouă sărbătoare națională, din 2022, în România. Va fi și zi liberă pentru salariați?

O nouă sărbătoare națională, din 2022, în România. Va fi și zi liberă pentru salariați?

Cojocaru Cristian / 07.12.2021, 11:15
O nouă sărbătoare națională, din 2022, în România. Va fi și zi liberă pentru salariați?

În prezent, lista sărbătorilor naționale din România cuprinde 82 de zile. Această listă urmează a fi extinsă în baza unei noi legi care urmează a fi publicată în Monitorul Oficial. Începând cu anul 2022, românii vor avea o nouă sărbătoare națională. Află despre ce zi e vorba și dacă aceasta va fi liberă pentru salariații din România.

O nouă sărbătoare națională va fi adăugată

Actuala listă cuprinde 82 de zile în care românii au parte de o sărbătoare națională. Cu toate acestea, lista urmează a fi completată în baza noii legi care va mai adăuga în data de 19 iulie, Ziua națională a înotului. Potrivit Legii nr. 279/2021 care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1.148, o nouă zi de sărbătoare va fi adăugată la actuala listă a acestora.

Astfel, în fiecare an, în data de 19 iulie, românii vor putea sărbători Ziua națională a înotului. În baza acestei legi, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, cluburile sportive, dar și membrii afiliați vor putea organiza și participa la evenimente și programe cu caracter sportiv sau social, având drept scop informarea și promovarea practicării acestui sport.

Atât autoritățile locale cât și cele centrale, societatea civilă și persoanele fizice sau juridice vor putea acorda sprijing de ordin material sau logistic pentru ca organizarea acestor evenimente să poată fi desfășurate în cele mai bune condiții. Cu toate că aceasta va fi o sărbătoare națională, ea nu va fi și zi liberă pentru angajați.

Zilele libere în care nu se lucrează sunt stabilite numai prin Codul Muncii, astfel că unele sărbători naționale sunt lucrătoare, iar sărbătorile legale sunt nelucrătoare. Lista actuală cuprinde 82 de sărbători naționale și, de-a lungul timpului, acestea au fost adăugate cu ajutorul actelor normative. În luna septembrie, Legislativul a propus abrogarea celor 79 de acte normative în scopul de a reuni într-un singur document toate aceste sărbători naționale.

nouă sărbătoare națională
Ziua nationala a inotului urmeaza a fi adaugata alaturi de celelalte sarbatori nationale existente

Angajații au dreptul la compensații dacă lucrează într-o zi liberă legală

Dintre sărbătorile naționale existente pot fi amintite Ziua femeii, Ziua pădurilor, Ziua cărții, Ziua bicicletei, Ziua minorităților naționale, Ziua mamei, Ziua tatălui, Ziua adolescentului și nu numai. În cadul acestor sărbători naționale, la nivelul teritoriului sunt organizate diferite manifestări culturare care au ca temă sărbătoarea din ziua respectivă.

Ceea ce trebuie să reții este faptul că aceste zile  nu sunt libere. Zilele nelucrătoare sunt reglementate în Codul Muncii, astfel că în anul 2021 au existat 15 astfel de zile, însă doar jumătate dintre ele, mai concret șapte, au picat în timpul săptămânii, astfel că cei cu program de lucru normal, au putut beneficia de zile libere.

Toți salariații care lucrează în aceste zile libere legale au dreptul, potrivit legii, la compensații. Dacă aceștia lucrează în zilele de sărbătoare națională, dar acestea nu sunt libere desemnate de Codul Muncii, dreptul la compensații nu există. Ultimele sărbători legale de care au beneficiat românii au fost zilele de 30 noiembrie în care a fost sărbătorit Sfântul Andrei și 1 decembrie, în care românii au sărbătorit Ziua Națională a României.

Unii angajați, cu precădere cei de la stat au putut beneficia de o minivacanță, astfel că weekend-ul a fost legat cu ajutorul zilei de 29 noiembrie, zi care a fost desemnată liberă, de zilele 30 noiembrie și 1 decembrie, reușind să beneficieze de cinci zile libere consecutive, potrivit avocatnet.ro.