Home » Utile » Rețeta parfumului pe care ți-l poți face singură acasă. Ce ingrediente îți trebuie

Rețeta parfumului pe care ți-l poți face singură acasă. Ce ingrediente îți trebuie

Cojocaru Cristian / 17.02.2022, 16:27
Rețeta parfumului pe care ți-l poți face singură acasă. Ce ingrediente îți trebuie

Parfumul este un lucru puterni, astfel că poate evoca amintiri și emoții puternice, pozitive și negative, și chiar ne poate schimba nivelul de atracție față de oamenii din jurul nostru. Cercetările au arătat că simțul nostru al mirosului este atât de puternic, de fapt, încât avem de 100 de ori mai multe șanse să ne amintim ceva ce mirosim decât ceva ce vedem, auzim sau atingem. Nu este surprinzător, așadar, industria parfumurilor este una înfloritoare. Cu toate acestea poți încerca rețeta parfumului pe care ți-l poți face singură acasă.

Rețeta parfumului pe care îl poți prepara acasă

Înțelegerea modului în care aromele funcționează împreună este primul pas în construirea parfumului tău perfect. Un parfum este format din trei tipuri de arome în proporții diferite: note de vârf (30%), note de mijloc (50%) și note de bază (20%). Notele de vârf sunt ceea ce miroși mai întâi și se estompează mai repede. Urmează notele de mijloc și sunt considerate nucleul parfumului tău. Notele de bază sunt cele care ajută notele de mijloc să reziste mai mult. Ele accentuează și prelungesc longevitatea notelor de mijloc.

  • Note de vârf populare: busuioc, bergamota, grapefruit, lavandă, lămâie, lime verde, mentă, neroli, rozmarin, portocală dulce.
  • Note de mijloc populare: piper negru, cardamom, mușețel, dafin, fenicul, mușcată, ienupăr, nucșoară.
  • Note de bază populare: lemn de cedru, chiparos, ghimbir, patchouli, pin, lemn de santal, vanilie, vetiver.

Dacă ai nevoie de puțină inspirație pentru a începe, iată câteva combinații posibile de arome de uleiuri esențiale pe care să le încerci, în funcție de starea ta de spirit, personalitatea și preferințele personale:

  • Fresh & Kicky – grapefruit, ghimbir, vetiver;
  • Romantic și dornic – trandafir, tei, vetiver;
  • Sensuous & Deep – portocale dulce, ylang-ylang, lemn de santal;
  • Sweet & Summery – lavandă, mușețel, cardamom, lemn de cedru, mușcată;
  • Luminos și răcoritor – mentă, rozmarin, lămâie, salvie, ienupăr;
  • Sălbatic și lemnos – molid, ienupăr, lemn de cedru, vetiver, bergamotă;
  • Bogat și picant – lavandă, cuișoare, nucșoară, vanilie, ylang-ylang.

Cea mai grea parte a creării propriului parfum este să decizi ce parfumuri îți plac cel mai mult. De fapt, realizarea parfumului este simplă. Deși poți folosi ingrediente originale cum ar fi petalele de flori, uleiurile esențiale sunt cea mai ușoară cale dacă faci parfum pentru prima dată. Iată două rețete de parfum pe care le poți pregăti acasă.

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de jojoba, migdale dulci, nucă de cocos sau semințe de struguri;
  • 6 linguri de alcool;
  • 2,5 linguri de apă îmbuteliată;
  • 30 de picături de uleiuri esențiale – 9 picături de note de vârf, 15 picături de note de mijloc, 6 picături de note de bază;
  • filtru de cafea;
  • pâlnie mică;
  • 2 sticle curate din sticlă închisă la culoare, cu capace ermetic.

Instrucțiuni:

Toarnă uleiul într-una din sticlă și adaugă notele de bază, apoi cele de mijloc și ultimele cele de vârf. Adaugă apoi alcoolul, fixează capacul și lasă parfumul să stea timp de 48 de ore. Cu cât îl lași mai mult, cu atât mirosul va fi mai puternic, astfel că poate fi lăsat până la 16 săptămâni. Odată ce ești mulțumită de miros, adaugă apa îmbuteliată și agită timp de 1 minut. Utilizează filtrul de cafea și pâlnia pentru a strecura parfumul în cealaltă sticluță.

O altă rețetă de parfum pe care o poți încerca are următoarele ingrediente:

  • 20 de picături de ulei esențial de lavandă;
  • 20 de picături de ulei esențial de lămâie;
  • 20 de picături de ulei esențial de bergamotă;
  • 5 picături de ulei esențial de rozmarin cineole;
  • 5 g de tinctură de smirnă, de salvie sau pudră de iris pentru fixare;
  • 250 ml alcool 40% volum.

Mod de preparare:

adaugă cele patru uleiuri esențiale, adaugă alcoolul și amestecă. Varsă apoi compoziția într-un recipient cu dop de plută și lasă-l deoparte timp de 48 de ori. Adaugă apoi 100 ml de apă distilată și o linguriță de fixator de tip pudră de iris, ulei esențial de salvie sau tinctură de smirnă. Închide recipientul și agită-l, iar apoi lasă-l la macerat timp de o săptămână. Filtrează ulterior amestecul într-o sticluță care se închide ermetic și nu uita să îi pui și o etichetă cu numele pe care îl dorești.

rețeta parfumului acasă
Chanel no.5 este cel mai bine vandut parfum din lume

Istoria parfumului

Istoria parfumului numără mii de ani, cuvântul provenind in latinescul „per fumus” care înseamnă „prin fum”. Cei care au dezvoltat cultura parfumului au fost egiptenii, iar ulteiror aceasta a fost preluată de către chinezi, arabi, greci, hinduși, israeliți și cartagineni. Arheologii din Cipru descopereau cele mai vechi parfumuri care datau de acum 4.000 de ani.

Potriivt cercetătorilor, primul producător de parfumuri a fost o femeie pe nume Tapputi, în anul 1200 î.Hr. Aceasta utiliza uleiuri, plante și flori, iar în urma combinațiilor dintre acestea și a distilării, obținea parfumuri. Ea a rămas în istorie datorită metodelor sale originale de a distila parfumul, fiind numitp și prima femeie chimist.

În Antichitate, parfumurile erau considerate a avea putere de protecție asupra celui care le purta. Prima sticlă de parfum ar fi fost inventată în Egipt, iar elenii au fost primii care au dezvoltat o industrie a parfumurilor. Parfumul modern lua naștere în anul 1370, atunci când Regina Elisabeta a Ungariei a cerut un parfum cu scopul de a-l seduce pe regele Poloniei cu care s-a și căsătorit apoi.

Tot în trecut, parfumul era utilizat în scopul de a trata reumatismul dar și o metodă de a ascunde lipsa igienei regilor Franței. Aceștia făceau baie destul de rar de teama de a nu contracta boli, astfel că foloseau parfum în exces. Napoleon la rândul său era un mare fan al miresmelor naturale, spunându-se că acesta consuma lunar 60 de sticluțe cu parfum din extrat de iasomie și săptămânal 2 litri de colonie violet.

Cel mai vândut parfum din lume aparține creatoarei de modă Chanel, care a luat naștere în anul 1921, denumindu-l Chanel no.5. Acesta conține esență de trandafiri de mai, mosc sintetic și iasomie. Parfumul poartă acest nume deoarece a fost cel de-al cincilea pe care creatorul Ernest Beauxi l-a propus creatoarei de modă și pe care aceasta din urmă l-a și acceptat.