Home » Utile » Românii care vor primi până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere. Cine sunt și ce condiții trebuie să îndeplinească

Românii care vor primi până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere. Cine sunt și ce condiții trebuie să îndeplinească

Cojocaru Cristian / 06.12.2021, 13:54
Românii care vor primi până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere. Cine sunt și ce condiții trebuie să îndeplinească

Românii pot primi suma de 25.000 de euro de la stat atunci când vor să își deschidă o afacere. Cu toate acestea, ei trebuie să îndeplinească un set de condiții pentru a beneficia de ajutorul financiar. Află care sunt condițiile pentru a te putea încadra și tu să primești această sumă de bani în caz că dorești să îți deschizi propriul business.

Românii pot primi până la 25.000 de euro

Potrivit unui comunicat de presă venit din partea Ministerului Investițiilor, tinerii șomeri care nu au studii sau experiență profesională vor putea primi suma de 25.000 de euro de la stat. Aceștia trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 – 29 de ani și să locuiască în zonele de sud-vest, sud-est, centrul țării sau sudul Munteniei.

Acești tineri vor primi suma de bani prin intermediul unor terți, astfel că acești 25.000 de euro nu vor veni efectiv direct de la stat. Cei care se încadrează în aceste condiții cerute, vor avea timp până pe data de 31 decembrie 2021 să se înscrie în acest proiect care pune la dispoziție consiliere, formare, găsirea unui loc de muncă precum și finanțarea unor noi afaceri ale tinerilor șomeri.

Un lucru care trebuie luat în considerare este faptul că această finanțare se va desfășura în două etape. Astfel că în prima etapă, terții vor trebui să depună proiectele la stat pentru a obține finanțare, iar în cea de-a doua etapă, după ce au obținut banii respectivi, terții vor pune fondurile la dispoziția tinerilor șomeri care doresc să își deschidă propria afacere.

Fiecare tânăr va putea obține până la 25.000 de euro, iar potritiv estimărilor efectuate, aproximativ 800 de afaceri noi vor fi înființare. La bază este vorba despre ONG-uri, furnizori de formare profesională, sindicate, patronate sua asociații de întreprinderi. Pentru ca tinerii respectivi să poată fi considerați eligibili, aceștia trebuie să figureze ca fiind șomeri în cadrul agențiilor de muncă și să aibă reședința sau domiciliul într-una din zonele anterior menționate.

Cei care aplică la acest proiect sunt denumiți NEETs care provine de la „Not în Employment, Education or Training” și pot beneficia de ajutor financiar prin intermediul terților. Astfel, tinerii șomeri vor întocmi propriul plan de afaceri, iar aceștia vor semna cu terții care, la rândul lor vor aplica pentru obținerea fondurilor de la stat.

românii primi 25.000 euro
Tinerii care vor obtine un punctaj extra sunt cei care provin din mediul rural precum si cei de etnie roma

Câți tineri vor putea beneficia de acest ajutor

Noile afaceri vor trebui să dețină sediul social în una dintre zonele țării amintite anterior, indiferent că vorbim despre mediul rural sau cel urban. Tinerii au obligația de a deschide sediul social și totodată de a-l menține, precum și punctele de lucru din regiunile amintite fiind păstrate pe toată durata desfășurării și implementării proiectului de afaceri dar și pe perioada sustenabilității care va fi pe o perioadă de minim șase luni.

Viitorii angajați ai noilor afaceri, la rândul lor vor trebui să aibă domiciliul sau reședința în aceleași regiuni ale țării. Totodată, tinerii trebuie să ia la cunoștință faptul că după ce afacerea a fost înființată, aceștia nu vor mai putea primi servicii de sprijin pentru funcționarea și dezvoltarea afacerii și nici consiliere antreprenorială, juridică sau de mentorat.

Monitorizarea noilor afaceri se va efectua după ce aceasta există și funcționează, dar și asupra creării și menținerii locurilor de muncă, precum și utilizarea și raportarea ajutorului primit. Tinerii șomeri eligibili vor putea beneficia de cursuri de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare sau specializare, cursuri de formare profesională recunoscute sau sprijin și orientare profesională în scopul de a-și găsi un loc de muncă.

Autoritățile estimează că în acest program, aproximativ 22.500 de tineri vor putea beneficia de ajutor, iar prioritari sunt tinerii care provin din mediul rural, precum și cei de etnie romă, aceștia beneficiind de un punctaj suplimentar atunci când vor fi efectuate evalurările de încadrare în baza acestui proiect, potrivit avocatnet.ro.