Pentru a reduce riscul de infecție cu E.coli atunci când gătiți carnea, este esențial să respectați anumite temperaturi interne de preparare. Bacteria E.coli poate supraviețui în carnea insuficient gătită, iar dacă aceasta este consumată, poate provoca infecții intestinale grave, scrie Fanatik. Printre cele mai frecvente simptome se numără crampele abdominale, diareea severă și febra, simptome care apar, de obicei, la câteva zile după ingerare.
Temperaturile recomandate pentru gătit
- Carnea tocată: Aceasta trebuie gătită la o temperatură internă de cel puțin 72°C (sau 160°F). Acest nivel de temperatură distruge eficient E.coli și alți agenți patogeni specifici acestui tip de carne.
- Carnea de pui: Pentru a preveni contaminarea cu Salmonella, puiul trebuie gătit la o temperatură internă de 74°C (165°F).
- Fripturi de vită, porc și miel: În general, aceste tipuri de carne ar trebui să ajungă la 63°C (145°F) pentru siguranță, iar carnea să fie lăsată să se odihnească timp de cel puțin 3 minute după gătire.
Citeşte şi: Lovitură devastatoare pentru milioane de români: se scumpeşte berea! Cu cât va creşte preţul începând din 2025
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Alte măsuri de prevenţie
- Separarea cărnii crude de alte alimente pentru a preveni contaminarea încrucișată.
- Igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor de lucru.
- Spălarea ustensilelor și a tocătoarelor după manipularea cărnii crude.
Urmând aceste temperaturi și recomandări de preparare, vă puteți bucura de o masă gustoasă și, cel mai important, sigură.