Home » Utile » Toți șoferii trebuie să știe asta! Cum poți să protejezi, iarna, bateria mașinii

Toți șoferii trebuie să știe asta! Cum poți să protejezi, iarna, bateria mașinii

Cojocaru Cristian / 07.12.2021, 14:20
Toți șoferii trebuie să știe asta! Cum poți să protejezi, iarna, bateria mașinii

Iarna este anotimpul pe care șoferii probabil că îl urăsc. În timpul sezonului rece, aceștia au de-a face cu înghețul, poleiul, zăpada care de cele mai multe ori creează un adevărat disconfort pentru șoferi. În afară de schimbul cauciucurilor cu unele de iarnă, trebuie să știi și ce trebuie să faci ca să îți protejezi cât mai bine bateria mașinii pe timpul iernii pentru a putea porni.

Folosește-te de aceste sfaturi că să îți protejezi bateria mașinii pe timpul iernii

Una dintre cele mai frecvente probleme a șoferilor în timpul iernii este aceea că bateria mașinii este descărcată. În acest proces pot fi luați în considerare mai mulți factori, iar primul ar putea fi reprezentat de vârsta bateriei. În funcție de modelul și starea autoturismului, dar și numărul de porniri, durata de viața a bateriei se încadrează undeva între 4 -5  ani.

Un alt motiv pentru care o baterie se poate descărca este reprezentat de către consumatorii de energie, iar în timpul staționării mașinii este recomandată oprirea acestora. Totodată, dacă uiți farurile aprinse sunt șanse foarte mari ca bateria să se consume mai repede decât de așteptai, iar a doua zi, șansele să pornesc motorul sunt foarte mici.

Componenta care încarcă bateria mașinii este alternatorul. Dacă aceasta este defectă va trebui să cumperi o baterie nouă. Totodată, instalația electrică dacă este veche, în funcție de vârsta mașinii, poate reprezenta încă o problemă din cauza căreia bateria mașinii se poate descărca foarte rapid.

Dacă din diferite motive nu circuli cu mașina pentru o perioadă de timp mai îndelungată, ar trebui ca o dată la câteva zile să pornești motorul, astfel că alternatorul va reîncărca bateria. Dacă nu vei face acest lucru, atunci substanțele chimice din bateria mașinii tale ar putea-o degrada și implicit, în timp se va descărca mult mai repede.

protejezi bateria mașinii
Se recomanda vizitarea unui service auto inainte de a incepe iarna pentru o analiza amanuntita a masinii

Pornește consumatorii treptat

Bateria mașinii tale se descarcă mult mai rapid în timpul iernii, cu precădere atunci când temperaturile de afară coboară sub zero grade Celsius. Astfel, dacă mașina ta este ținută în aer liber la temperaturi de – 20 de grade Celsius, atunci acumulatorul acesteia va dezvolta o putere la jumătate din cea totală. În cazul în care ții mașina în garaj, atunci durata de viață a bateriei poate fi prelungită.

În timpul sezonului rece, deplasarea pe distanțe mici determină alternatorul să încarce foarte puțin bateria mașinii. Astfel, toți ceilalți consumatori de energie vor suprasolicita bateria, astfel că se recomandă ca atunci când circuli pe distanțe mici să nu pornești toate aceste sisteme.

Totodată, experții recomandă o curățare periodică a bornelor acumulatorului cu ajutorul unui glaspapier fin și cu o perie de sârmă. De asemenea, pentru a proteja bateria, atunci când mergi în casă o poți conecta la un redresor. Înainte de venirea iernii se recomandă, de asemenea, vizitarea unui service auto pentru a putea fi efectuată o verificare mai amănunțită a mașinii, precum și a bateriei. Atunci când pornești motorul, este indicat ca toți consumatorii să fie opriți. Abia la câteva minute după ce ai pornit motorul, trepat poți porni fiecare sistem în parte, iar radioul și farurile ar trebui pornite abia atunci când ai plecat la drum.