Home » Utile » 5 pericole de vară pentru sănătate. De unele nici nu ai fi bănuit. Specialistul te învață cum să te ferești de ele

5 pericole de vară pentru sănătate. De unele nici nu ai fi bănuit. Specialistul te învață cum să te ferești de ele

Alexandru Cazacu / 30.06.2022, 10:05
5 pericole de vară pentru sănătate. De unele nici nu ai fi bănuit. Specialistul te învață cum să te ferești de ele

Mulți dintre noi așteptăm cu nerăbdare sezonul estival, când ne putem bucura în aer liber de zilele frumoase și călduroase. Cu toate acestea, activitățile desfășurate în timpul verii vin cu unele riscuri pentru sănătate. Știind care sunt aceste pericole de vară pentru sănătate, putem lua măsuri pentru a ne feri de ele. Astfel ne vom putea bucura de zilele cu soare și vreme bună.

Pericole de vară pentru sănătate. Care sunt și cum te ferești de ele

În zilele frumoase de vară, mulți dintre noi alegem să ne petrecem timpul în aer liber. Fiind cel mai mare organ al corpului, pielea este expusă la mai multe riscuri, printre care arsuri solare, înțepături de insecte și ciuperci. Temperaturile ridicate din timpul sezonului estival accentuează o serie de afecțiuni ale pielii.

„Se modifică temperatura, este din ce în ce mai cald, și vara crește cantitatea de radiații ultraviolete. Temperaturile crescute accentuează bolile seboreice, dermatita seboreică, acneea, accentuează rozaceea. De asemenea, căldura crește gradul de deshidratare al pielii și cei care suferă de dermatită atopică, de uscăciune cutanată sunt și mai afectați”, spune medicul dermatolog Iuliana Lupu, potrivit Antena 3.

În plus, vara poate apărea și alergia la soare. Aceasta se manifestă prin mici pete roșiatice în zonele pielii expuse la ultraviolete, spun specialiștii. În acest context, noi ți-am pregătit o listă cu pericole de vară pentru sănătate. Haideți să vedem care sunt acestea și cum te poți proteja de ele.

Pericole pentru sănătate care apar în sezonul estival

Arsuri solare

Pe lângă faptul că arsurile solare sunt foarte dureroase, expunerea pentru o perioadă îndelungată la radiațiile ultraviolete crește riscul unor afecțiuni grave ale pielii. Așadar, atunci când mergi în aer liber sau stai la bronzat pe plajă, asigură-te că aplici pe piele o cremă de protecție solară.

De asemenea, specialiștii recomandă să purtăm pălării și ochelari de soare pentru o protecție suplimentară. Arsurile solare grave se manifestă prin înroșirea pielii afectate, exfolierea și senzația de usturime și mâncărime.

Pericole de vară pentru sănătate – deshidratarea

Din diferite motive, unii dintre noi nu consumăm destule lichide în zilele călduroase de vară. Ei bine, specialiștii avertizează că nu procedăm corect în această situație. Deshidratarea poate fi extrem de periculoasă pentru organism, așa că trebuie să consumăm cel puțin 2-3 litri de apă zilnic, mai ales atunci când afară este cald și facem efort fizic.

Pericole de vară pentru sănătate. De unele nici nu ai fi bănuit
Pericole de vară pentru sănătate. De unele nici nu ai fi bănuit

Erupțiile cutanate

Vara apar mai multe plante și insecte care pot provoca erupții cutanate. În timp ce unele persoane nu au reacții la aceste plante (sau au reacții ușoare), altele pot prezenta reacții severe care pot necesita îngrijiri medicale. Așadar, fă un duș de fiecare dată când te întorci din grădină, din excursii sau după alte ieșiri în aer liber.

Un alt tip de erupții cutanate sunt cele cauzate de căldură. Acestea apar atunci când canalele sudoripare sunt blocate, iar sudoarea rămâne blocată sub piele. De obicei, ele dispar fără a fi nevoie de îngrijiri medicale.

Înțepături de insecte

Înțepăturile unor insecte pot provoca afecțiuni serioase. Astfel, de fiecare dată când mergi la iarbă verde aplică un repelent împotriva insectelor. De asemenea, este recomandat să purtăm haine cu mâneci lungi și pantaloni. Îmbrăcămintea trebuie să fie deschisă la culoare pentru a putea observa cu ușurință căpușele sau alte insecte înainte de a ajunge pe piele.

Ciupercile

În timpul verii, mulți oameni își petrec zilele libere la piscină. Specialiștii spun că, atunci când mergem la duș, trebuie să purtăm papuci pentru a nu ne contamina cu ciuperca piciorului. De fapt, indicat ar fi să purtăm încălțăminte chiar până la margine piscinei.

De asemenea, ciuperci pot fi luate și de la pisică sau câine, atât în contact direct cu animalele bolnave, cât și prin contactul cu covorul, podeaua sau alte obiecte pe care stau acestea.