Home » Știri » Deficit de 4,4% din PIB în 2017: Avertizările analiștilor economici

Deficit de 4,4% din PIB în 2017: Avertizările analiștilor economici

Octavian Palade / 01.11.2016, 12:59
Deficit de 4,4% din PIB în 2017: Avertizările analiștilor economici

România ar putea avea un deficit de 4,4% din PIB anul următor, în cazul în care măsurile votate de parlamentari ar fi aplicate. 

România s-ar putea confrunta cu un deficit bugetar uriaș, de 4,4% din produsul intern brut (PIB), dacă se vor aplica amendamentele votate luni de către parlamentari, care prevăd majorarea salariilor şi sporurilor angajaţilor de la stat, potrivit unui raport al analiştilor grupului financiar ING, citat de news.ro.

O serie de amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 au fost adoptate luni de către deputaţii comisiilor reunite de muncă şi buget. Legea prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi pentru salariaţii din învăţământ, precum şi creşterea sporurilor acordate medicilor.

„Implementarea deciziilor menţionate anterior şi lipsa unor măsuri compensatorii ar duce deficitul bugetar pentru anul viitor la 4,4% din PIB, în condiţiile în care deja sunt programate mai multe reduceri de taxe prociclice începând cu ianuarie 2017, prin Codul Fiscal”, se precizează în raportul ING.

Specialiștii sunt de părer că, în urma acestor măsuri, şi alte categorii de bugetari vor solicita creşteri de salarii.

„Notificarea Curţii Constituţionale de către Guvern sau retrimiterea în Parlament de către preşedinte sunt singurele posibile obstacole. Preşedintele a anunţat deja că va trimite înapoi spre reexaminare o lege care taie 102 taxe parafiscale (impact de 0,2% din PIB)”, mai scrie în raportul respectiv.

Dacă măsurile respective vor fi aplicate, analiştii din cadrul ING se aşteaptă la tăieri puternice ale investiţiilor după alegeri.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, şi reprezentantul Ministerului Finanţelor nu au fost de acord cu aceste majorări, dar votul parlamentarilor a fost acordat.

Dragoş Pîslaru a susținut luni seară că majorările salariale adopate au doar ”o miză electorală”, afirmând că sunt ”pomeni electorale care sunt promise fără niciun fel de resurse bugetare”.

Premierul Dacian Cioloş a declarat marți dimineață, la Adevărul Live, că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni, cu referire la diferite creşteri salariale, însumează peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB, un impact bugetar care poate duce fie la creşterea deficitului, fie la reducerea investiţiilor.