Home » Știri » Puiul gătit prea puțin poate provoca paralizia

Puiul gătit prea puțin poate provoca paralizia

George Stanciu / 12.12.2016, 12:49
Puiul gătit prea puțin poate provoca paralizia

Puiul gătit prea puțin nu îți provoacă doar un rău de moment, ci poate să-ți cauzeze și afecțiuni grave, ajungând chiar la paralizie. 

Puiul gătit prea puțin conține o bacterie destul de des întâlnită, ce poate să cauzeze sindromul Guillain-Barre, sau GBS, acesta reprezentând cea mai importantă cauză a paraliziei neuromusculare acute, în rândul oamenilor.

Descoperirile recent făcute au apărut în Jurnal of Autoimmunity și vorbesc nu doar despre modul în care bacteria cunoscută ca Campylobacter jejuni, declanșează GBS. Cercetătorii au reușit să identifice și potențiale soluții împotriva unei astfel de afecțiuni.

Dacă puiul nu este gătit la temperatura internă minimă, bacterii periculoase precum cea amintită pot să rămână în carne. Problema cea mai mare, prezentată și de autorul principal al studiului, Linda Mansfield, este că o mare parte din tulpinile de Campylobacter sunt rezistente la antibiotice. Mai rău, anumite medicamente de acest fel pot chiar să cauzeze agravarea bolii, după administrare, conform futurity.org.

Cei ce suferă de GBS resimt primele simptome la scurt timp după ce consumă carne infectată cu bacteria ce provoacă boala, resimțind episoade de vomă și diaree. Astfel de simptome pot fi, însă, confundate cu faptul că o carne proastă a fost consumată. Cu toate acestea, GBS avansează destul de repede și în aproximativ două săptămâni, încep să apară slăbiciuni ale extremităților și furnicături în zona mâinilor și a picioarelor, iar gradual, paralizia se extinde, punând în pericol chiar și sistemul respirator al pacientului.

Chiar dacă GBS este o boală gravă, tratamentele pentru aceasta sunt în număr mic iar majoritatea nu au succes. Cu toate acestea, echipa ce a efectuat cercetarea vrea să dezvolte soluții terapeutice care să prevină apariția GBS, în loc să o trateze.

Campylobacter jejuni infectează mai bine un milion de oameni anual, doar în Statele Unite, și poate cauza și declanșarea unor boli autoimune, precum boala lui Chron sau artrita lui Reiter.