Home » Știri » Viktor Orban dă în judecată Comisia Europeană

Viktor Orban dă în judecată Comisia Europeană

Octavian Palade / 28.10.2016, 12:18
Viktor Orban dă în judecată Comisia Europeană

Viktor Orban ameninţă că va da în judecată Comisia Europeană. Premierul ungar cere eliminarea cotelor de migranţi.

Viktor Orban a avertizat vineri că va în judecată Comisia Europeană în legătură, ca urmare a nemulțumirilor legate de cotele obligatorii de migranţi, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Premierul ungar speră în continuare că Bruxelles-ul va renunţa la aceste cote obligatorii.

Viktor Orban a amintit că Executivul pe care îl conduce va folosi în acest sens referendumul care a avut loc luna aceasta în Ungaria, în cadrul căruia majoritatea celor care s-au prezentat la vot au respins cotele obligatorii de imigranţi. Rata de prezență a fost însă prea redusă, pentru ca referendumul să fie valid.

Potrivit prim-ministrului ungar, în prezent, Uniunea Europeană se confruntă cu un blocaj în ceea ce îi privește pe refugiați. Premierul Slovaciei, Robert Fico, țară care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, urmează să prezinte o soluţie până la următorul summit UE din luna decembrie.

Premierul Ungariei amenință că dacă C.E. nu renunţă la ideea cotelor obligatorii, “atunci ne vom opune (…), nu vom pune în aplicare (decizia UE – n.r.), vom da în judecată Comisia”.

“Va fi dezbatere legală serioasă privind dacă o populaţie străină poate fi impusă poporului unui stat membru UE împotriva voinţei sale”, a avertizat Viktor Orban.

“Va fi luptă mare şi pentru aceasta trebuie să (amendăm – n.r.) Constituţia”, a mai menționat premierul ungar.

Viktor Orban este de părere că o decizie privind acceptarea sau nu a migranţilor este o chestiune care ţine de suveranitate naţională şi intenționează să amendeze Constituţia ungară luna viitoare, pentru a interzice stabilirea migranţilor în ţară.

Anul trecut, autorităţile maghiare au ridicat ziduri la graniţele de sud, pentru a limita fluxul de migranţi. În același timp, mii de poliţişti şi militari au fost trimiși pentru a împiedica eventualii refugiaţi care reuşeau să intre ilegal în ţară.