În pofida numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, ridichea neagră nu se bucură de o reputație tocmai bună, din cauza formei, gustului și culorii sale. De aceea ar putea face parte din marea familie a legumelor uitate.
Ridichea neagră este uneori asociată cu hreanul, o mare greșeală chiar dacă sunt din aceeași familie. Ridichea neagră are o coajă groasă, aspră și neagră, iar efectul nu este înțepător atunci când este consumată.
Primele urme ale legumii au fost detectate în China, apoi în bazinul mediteranean. Astăzi, ridichea neagră este cultivată în fiecare grădină. O întâlnim toamna si iarna, din septembrie pana in ianuarie.
Rădăcină este partea care se mănâncă sub diferite forme: ca aperitiv (bruschete cu alte legume crude), ca fel principal, gătit cu piure de cartofi sau supă de dovlecei pentru mai multă aromă, ca desert, într-o prăjitură, cu dulceața de la câteva pere- e foarte original.
Bucătarii ne sfătuiesc că atunci când ni se pare prea picantă să fie fiertă la abur (conservă vitaminele).
Ridichea neagră se asortează foarte bine cu miere si cremă de brânză.
Ingrediente folosite:
Mod de preparare
Se curăță ridichea neagră, se rade sau o faceți felii foarte subțiri. Asezonați cu floare de sare și piper proaspăt măcinat, stropiți cu ulei de măsline și miere, amestecați. Tăiați brânza de capră fâșii, așezați-o pe feliile de pâine. Dați la cuptor sau sub grătar pentru 5 minute.
Pe pâinea prăjită puneți feliile de ridiche neagră asezonate. Stropiți cu câteva picături de oțet balsamic. (Oțetul balsamic este opțional, dar aduce contrastul de culoare în farfurie.) Se consumă cu un vin alb spumant.
Ingrediente:
Se curăță ridichea neagră și se rade. Amestecați oțetul alb, zahărul și sarea. Sosul este gata când zahărul s-a dizolvat. Prăjiți semințele de susan, spălați și tocați arpagicul.
Înainte de a merge la masă, amestecați într-un castron ridichea neagră, sosul dulce-acrișor, semințele de susan și arpagicul. Puteți da prin răzătoare morcovi pentru a completa această salată.
Ingrediente:
Spălați ridichiile negre, apoi radeți-le. Faceți cubulețe mici de somon și din roșie. Amestecați-le cu restul ingredientelor: ridiche neagră, roșii, zeama de lămâie, arpagicul, uleiul de măsline. Pentru decor, terminați prin poziționarea câtorva ridichi negre rase deasupra.
Ca ingrediente veți folosi:
Se curăță și se spală ridichile, se dau prin răzătoare cu găuri mari, se sărează și se lasă deoparte pentru 2-3 ore, ca să se poată scurge zeama. Se fierb ouăle tari, se răcesc și se taie felii subțiri cu mașina de tăiat ouă. Câteva felii de ou mai frumoase se pun deoparte pentru garnitură, iar restul se amestecă bine cu untdelemnul și ridichea.
Se gustă de sare, se aranjează în salatieră și se garnisește cu feliile de ou fierte tare păstrate.