Nu sunt mulți cei care ar refuza un desert dulce și delicios, iar prăjiturile de casă sunt nelipsite de pe mesele de sărbătoare ale românilor. În rândurile articolului de mai jos, noi vă vom prezenta câteva rețete de prăjituri de casă pentru sărbători, care cu siguranță vor fi placul tuturor. Simplu de preparat, aceste deserturi sunt extrem de delicioase și perfecte pentru o masă festivă.
În preajma sărbătorilor sau cu diferite ocazii, gospodinele din România pregătesc nenumărate feluri de prăjituri de casă, care mai de care mai delicioase. Pentru că aceste deserturi nu lipsesc de pe mesele festive ale românilor, noi ți-am pregătit câteva rețete minunate de prăjituri de casă. Haideți să vedem despre ce prăjituri este vorba, cum se prepară acestea și care sunt ingredientele necesare pentru fiecare în parte.
Alba ca zăpada este cu siguranță una dintre cele mai îndrăgite prăjituri de casă ale românilor. Crema fină și foile fragede fac ca această prăjitură să fie perfectă pentru mesele festive.
Pentru început ne vom cupa de foi. Așadar, cu ajutorul unui mixer vom amesteca într-un bol ouăle, laptele, zahărul, vanilia, bicarbonatul și uleiul. După ce am amestecat toate ingredientele, încorporăm treptat făina. Frământăm apoi aluatul până devine omogen și nu se mai lipește de mâini.
Pentru această rețetă vom folosi o tavă cu dimensiunile de aproximativ 30 x 20 cm, așa că vom face patru foi. Așadar, împărțim aluatul în 4 părți egale. Tapetăm masa cu făină și întindem foaia. Ungem dosul tăvii cu ulei și așezăm prima foaie, pe care o vom coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 8-10 minute, în funcție de cuptor. Procedăm la fel și cu celelalte foi, iar după ce le-am copt le vom lăsa să se răcească la temperatura camerei.
Între timp, pregătim crema. Punem doar 600 de ml de lapte la fier. Într-un bol, dizolvăm făina în restul de lapte, iar apoi adăugăm în compoziție și zahărul și un praf de sare. Când laptele a dat în clocot, turnăm compoziția și amestecăm continuu pentru circa 3 minute.
Luăm apoi oala de pe foc, lăsăm să se răcească, după care încorporăm în compoziție, zeama de lămâie și untul tăiat cubulețe. Mixăm bine toate ingredientele, iar astfel am obținut crema.
Pe un fund de lemn de mărimea foii (sau o tavă) așezăm prima foaie, iar deasupra acesteia întindem uniform 1/3 și continuăm cu altă foaie și iar cremă. Ultima trebuie să fie foaia. Acoperim apoi prăjitura cu folie alimentară și lăsăm cel puțin 5 ore să se înmoaie foile, după care o putem tăia.
Pentru prăjitura cu iaurt și fructe de pădure vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru început spălăm bine fructele. Dacă sunt mai mici le lăsăm întregi, iar dacă sunt mai mari (cum este cazul căpșunilor) le tăiem în sferturi.
Într-un bol, batem spumă albușurile cu sare. Adăugăm apoi zahărul și mixăm până se topește. Separat, batem gălbenușurile cu uleiul, iaurtul, praful de copt și esența de vanilie. Amestecăm acum ușor cele două compoziții și încorporăm treptat făina.
Tapetăm o tavă (20 x 30 cm) cu hârtie de copt și turnăm compoziția obținută. Dăm fructele prin făină de grâu și le așezăm frumos în compoziție. Acum, urmează să dăm prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 35 – 40 de minute.
Când prăjitura s-a copt o scoatem din cuptor și o transferăm pe un blat de lemn. După ce s-a răcit, presărăm deasupra zahăr pudră și o putem tăia.
Deși are o denumire mai puțin obișnuită, acest desert este incredibil de delicios și foarte ușor de preparat.
Mai întâi, batem albușurile spumă cu zahărul și apa rece. Într-un bol separat, batem gălbenușurile cu uleiul și 1 plic de zahăr vanilat (sau o linguriță de esență). Acum, vom turna peste albușurile bătute peste compoziția de gălbenușuri, amestecând ușor. Acum încorporăm treptat făina amestecată cu praful de copt și cacao.
Tapetăm o formă pentru prăjituri (diametrul de 20 x 30 cm) cu hârtie de copt, iar peste aceasta turnăm compoziția. Dăm apoi tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 17-20 de minute. După ce prăjitura s-a copt, scoatem tava din cuptor și lăsăm să se răcească. Apoi, tăiem prăjitura în pătrățele. Trecem bucățile de prăjitură prin glazură apoi le tăvălim prin nucă măcinată sau cocos.
În lista noastră cu prăjituri de casă se află și acest minunat desert pufos cu portocale. Pentru această rețetă vom avea nevoie de:
Într-un vas vom bate pentru început albușurile cu un praf de sare, adăugând treptat zahărul până când acesta s-a dizolvat. Separat batem gălbenușurile cu untul topit (la temperatura camerei) și esența de vanilie.
Apoi, adăugăm peste gălbenușuri albușurile bătute, coajă rasă de la o portocală, amestecând ușor. Treptat încorporăm în compoziție și făina amestecată cu praful de copt. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, iar peste acesta turnăm compoziția.
Băgăm apoi tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și lăsăm prăjitura să se coacă pentru aproximativ 20 de minute. Timpul de coacere poate fi diferite de la un cuptor la altul așa că este indicat să facem testul cu scobitoarea.
După ce s-a copt, scoatem prăjitura din cuptor și lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit complet, cu ajutorul unei pensule vom unge suprafața prăjiturii cu sucul de portocale. Răzuim apoi deasupra ciocolată albă rasă și porționăm prăjitura în formele dorite.