Home » Auto » Când expiră motorina? Dar benzina? Ce spun de fapt specialiștii din domeniu

Când expiră motorina? Dar benzina? Ce spun de fapt specialiștii din domeniu

Alexandru Cazacu / 16.08.2022, 08:58
Când expiră motorina? Dar benzina? Ce spun de fapt specialiștii din domeniu

Din diferite motive, unii oameni își pot lăsa mașinile parcate pentru perioade mai lungi de timp. Alții obișnuiesc să păstreze carburanți în canistre care, de cele mai multe ori, rămân uitate într-un colț de garaj. În ambele situații apare întrebarea: când expiră motorina și benzina? Haideți să vedem ce se întâmplă cu combustibilul după o anumită perioadă de timp.

Când expiră motorina, potrivit specialiștilor din domeniu

După cum arată datele unor studii, motorina începe să se contamineze și să se degradeze în 28 de zile de la momentul depozitării. Cu toate acestea, dacă este depozitată în condiții optime, motorina poate fi stocată fără probleme chiar și pentru o perioadă de până la 12 luni.

De obicei, pentru a prelungi termenul de valabilitatea a carburantului diesel, acesta trebuie să fi păstrat într-un loc unde temperatura nu depășește 20 de grade Celsius. În plus, motorina trebuie să fie tratată cu biocide și stabilizatori speciali, pentru a putea rezista mai mult timp.

Totodată, trebuie să menționăm și faptul că, în timp, sedimentele se vor forma dacă combustibilul intră în contact cu oxigenul. Tocmai de aceea, recipientul în care depozităm motorina trebuie să fie închis etanș. Dacă nu se ține cont de aceste lucruri, trebuie să știți că motorina alterată va da mai puțină putere motorului și poate duce la acumulări de funingine în unele zone ale acestuia.

Când expiră benzina?

Benzina cu care ne alimentăm mașinile este diferită de petrolul brut. În timpul rafinării, din petrol sunt eliminate impuritățile, cum ar fi sulful. De asemenea, sunt adăugate anumite substanțe care măresc eficiența benzinei, permițându-i să ajungă la o anume cifră octanică. În concluzie, produsul final va deveni un compus alcătuit din mai multe substanțe, adică benzina pe care o folosim zilnic.

În cazul în care benzina va sta o perioadă mai îndelungată în rezervor sau depozitată în recipiente, nu va mai fi la fel de eficientă ca la început. De obicei, asta se întâmplă în urma evaporării hidrocarburilor din compoziția benzinei. De asemenea, nu trebuie să desfaci capacul canistrei sau bidonului în care ai depozitat benzina. În caz contrar, aceasta va intra în contact cu oxigenul și se va oxida, pierzându-și din proprietăți.

Conform specialiștilor în domeniu, există mai multe variabile ce trebuie luate în considerare, așa că este greu să determini cu exactitate dacă sau când se alterează benzina. Totuși, experții recomandă ca benzina să nu fie depozitată pe perioade foarte lungi.

Când expiră motorina și benzina. Ce spun de fapt specialiștii din domeniu
Când expiră motorina și benzina. Ce spun de fapt specialiștii din domeniu

Carburanții vechi deteriorează motorul unui autovehicul?

Da! Atât benzina, cât și motorina pot duce la deteriorarea motorului unui autoturism. Însă, asta depinde în mare parte de cât de vechi este combustibilul. De exemplu, dacă în rezervorul mașinii ai benzină mai veche, există posibilitatea ca autovehiculul să pornească mai greu. Chiar și în timpul mersului vei observa o putere mai redusă a motorului. Așadar, dacă te afli în această situație, poți să faci plinul cu benzină proaspătă.

În schimb, dacă benzina a apucat să se oxideze, este posibilă apariția depunerilor de sedimente. Pe lângă faptul că vor înfunda conducta de alimentare, acestea pot provoca și alte defecțiuni grave.

Pe de altă parte, descompunerea motorinei poate duce la înfundarea filtrului de combustibil, dar și a altor elemente din sistemul de injecție. În astfel de cazuri, reparațiile nu sunt tocmai ieftine. Dacă ai rezervorul plin cu motorină foarte veche, cel mai bine ar fi să mergi la un service specializat pentru a-l goli. Apoi, poți să faci plinul cu motorină proaspătă.