Home » Auto » Ce amendă riscă șoferii, în 2022, care circulă fără o poliță RCA valabilă. Apare clar în noul cod rutier

Ce amendă riscă șoferii, în 2022, care circulă fără o poliță RCA valabilă. Apare clar în noul cod rutier

Manolică Anca / 23.02.2022, 13:44
Ce amendă riscă șoferii, în 2022, care circulă fără o poliță RCA valabilă. Apare clar în noul cod rutier

Potrivit legislației din Codul rutier orice persoană fizică sau juridică care deține o mașină înmatriculată sau care urmează să fie înmatriculată în România, are obligația de a deține o asigurare de răspundere civilă auto (RCA). Cei care nu au încheiat o astfel de poliță riscă amenzi usurătoare de câteva mii de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului.

Orice proprietar de autovehicul este obligat să dețină o poliță RCA valabilă

Codul rutier stabilește că orice deținător de mașină înmatriculată sau care urmează să fie înmatriculată pe teritoriul României, indiferent dacă este persoană fizică sau juridică, are obligația de a încheia o poliță de asigurare de răspundere civilă auto (RCA).

Aceasta este obligatorie atâta timp cât mașina nu este radiată din circulație, indiferent dacă este sau nu nefuncțională. În caz contrar, șoferii riscă sancțiuni dure, cu amenzi ce pot ajunge până la câteva mii de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului. O astfel de asigurare coperă daunele produse de către șoferul autovehiculului asigurat și din vina acestuia.

„Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație”, se arată scris în Codul Rutier.

Amenzi mari pentru șoferii care circulă fără poliță RCA valabilă

În cazul în care un șofer nu deține o poliță RCA valabilă și este identificat de autorități, el riscă mai multe tipuri de sancțiuni. Astfel, în primă fază, potrivit Legii 132/2017, dacă încalcă obligația de a își asigura autovehicolul, deținătorul riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.

Ba mai mult, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare sau înregistrare și retrage plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Iar dacă în termen de 30 de zile nu se „face dovada asigurării acestuia (…), poliția rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului”.

Amenzi mari pentru șoferii care circulă fără poliță RCA valabilă
Amenzi mari pentru șoferii care circulă fără poliță RCA valabilă

Guvernul vrea să plafoneze tarifele polițelor RCA

Executivul intenționează să intervină pe piața asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) și să plafoneze tarifele acestor polițe. Însă ce trebuie să știe orice deținător de autovehicul este că acest proiect de HG la inițiativa Ministerului Finanțelor se va aplica exclusiv contractele anuale nou-încheiate în perioada de plafonare.

„Tarifele de primă maxime (…) se aplică de către societățile de asigurare RCA pentru o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată scris în proiectul de HG apărut zilele trecute în dezbatere.

Altfel spus, această măsură de plafonare nu va afecta în niciun fel polițele RCA care vor fi încheiate până în ziua anterioară intrării în vigoare a proiectului. Intrarea se produce odată cu trecerea a zece zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial.

Cu toate că plafonarea tarifelor pentru polițele RCA este prevăzută să se aplice numai pentru șase luni, mecanismul pe care îl va accesa Guvernul permite prelungirea măsurii. Potrivit Legii concurenței, aceasta poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, dar numai „cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”.

„Această soluție temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asigurați, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări și poate contribui la o mai bună funcționare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asigurați ai societății de asigurare-reasigurare City Insurance este absorbit în piață.”, spun cei din Ministerul Finanțelor, despre plafonarea tarifelor RCA

Important de menționat! Acest proiect se va aplica numai după ce va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.