Mulți șoferi cred că dacă refuză să semneze procesul-verbal al amenzii vor putea evita sancțiunile sau vor avea mai multe șanse să câștige o eventuală contestație în instanță. Totuși, acest lucru este un mit! Refuzul de a semna nu anulează amenda și nu îți oferă un avantaj legal.
Printre cele mai frecvente abateri sancționate se numără folosirea telefonului la volan, depășirea vitezei și nepurtarea centurii de siguranță. În unele cazuri, șoferii consideră că sancțiunea este nedreaptă și refuză să semneze procesul-verbal. Totuși, legea este clară în această privință.
Citeşte şi: Care şoferi trebuie să susţină examen auto chiar dacă au permis. Ce prevede Codul rutier 2025
Conform OUG 195/2002, Art. 109 (alin. 2 și 3):
Refuzul de a semna nu împiedică aplicarea sancțiunii. Documentul rămâne perfect valid atâta timp cât conține următoarele informații obligatorii:
Dacă una dintre aceste informații lipsește, atunci procesul-verbal poate fi contestat și anulat de instanță.
Dacă ai primit o amendă pe care o consideri nejustificată, ai dreptul să o contești în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal. Pentru a avea șanse mai mari de succes, este esențial să prezinți dovezi solide, cum ar fi înregistrările video; mărturii ale altor participanți la trafic; orice eroare procedurală din procesul-verbal.
Astfel, dacă refuzi să semnezi procesul-verbal al amenzii, sancțiunea rămâne valabilă, iar refuzul nu îți oferă un avantaj în instanță. Singura modalitate de a scăpa de amendă este să demonstrezi că procesul-verbal conține erori sau că sancțiunea este nejustificată.