Home » Auto » Cine a creat designul Dacia Duster. Dezvăluiri de senzație

Cine a creat designul Dacia Duster. Dezvăluiri de senzație

Bucur Ioana / 08.10.2020, 14:22

Omul care luat brandul Dacia și l-a reinventat este un mongolez care vorbește cinci limbi străine, a studiat istorie și psihologie și s-a îndrăgostit de marca românească de mașini. Astăzi, cel care a creat designul Dacia Duster a făcut dezvăluiri de senzație despre automobilul care a luat Europa cu asalt.

Cine este străinul care a creat designul Dacia Duster

Erde Tungaa vorbește cinci limbp străine. A studiat istorie și psihologie, dar a ajuns, în cele din urmă, să se remarce ca unul dintre cei mai importanți designeri exteriori ai grupului Renault. Format în epoca lui Patrick Le Quement, mongolezul a fost cel care a desenat primele prima și a doua generație de Dacia Duster. După primul contact cu lumea Dacia, și-a dat seama că va fi unul dintre proiectele ce îi vor rămâne în suflet. Din punctul său de vedere, Dacia trebue să fie un brand cometitiv, simplu, modern și îndrăzneț: „O mașină pentru toți oamenii”.

„Am lucrat pentru brandul Dacia încă de la prima generație a lui Duster. Am lucrat și la modelele Renault, însă îmi place ideea din spatele mărcii Dacia. Este una foarte cool, este ceea ce ar trebui să fie o mașină pentru oameni. Eu am apărat această idee”, a spus Erde Tungaa, într-un interviu acordat zf.ro.

Cine a creat designul Dacia Duster. Dezvăluiri de senzație

„Trebuie să schimbăm Dacia, dar într-un sens bun”

Noua generație de mașini Dacia – Logan, Sandero și Sandero Stepway – vor beneficia de tehnologii moderne, nemaifolosite până acum la autoturismele brandului românesc.

„Odată cu cea de-a treia generaţie oamenii s-au schimbat, noi ne-am schimbat şi vrem să le oferim ceea ce îşi doresc în contextul schim­bă­rilor pentru că nici designul maşinilor nu mai este acelaşi. În acest context trebuie să schim­băm şi Dacia, dar într-un sens bun. Imaginea trebuie să fie una puternică, dar simplă cu o atitu­dine modernă. Odată cu cea de-a treia ge­neraţie am mizat pe elementul de modernitate, pe păstrarea liniilor simple, curate, cu toate elementele unui hatchback la Sandero. În cazul lui Logan şi Sandero Stepway spre exemplu vedem calitatea detaliului în ceea ce priveşte designul şi precizia, inclusiv semnătura luminoasă“, a explicat Erde Tungaa, pentru aceeași sursă.

Cine a creat designul Dacia Duster. Dezvăluiri de senzație
Cine a creat designul Dacia Duster. Dezvăluiri de senzație

Povestea Dacia a început în 1966

În 1966, autoritățile din România băteau palma cu producătur francez de automobile Renault. În doar un an și jumătate, Uzina de Autoturisme de la Mioveni era construită și pregătită de funcționare. Primul proiect, Dacia 1100, intră în producție în anul 1968. Un an mai târziu, a apare Dacia 1300, inspirat de modelul Renault 12, cu o linie modernă și economică. În decada următoare, Dacia a dezvoltat o gamă întreagă de autoturisme, de la cele destinate transportului de persoane, până la modelele utilitare. În 1970 se lansează trei variante de echipare pentru Dacia 1300: Standard, Lux și Super 1301 – model ce avea să fie folosit doar ca mașină de serviciu de  Partidul Comunist Român și Securitate.

Dacia 1301 Lux Super avea dotări speciale, precum instalație radio din fabrică, scaune din față supraînălțate, circuit de frână dublu, oglinzi retrovizoare exterioare, oglindă interioară cu poziție pentru zi și noapte, parasolar pasager cu oglindă, torpedou iluminat, brichetă electrică, instalaţie spălare parbriz electrică. În plus, modelul era disponibilă și în culori închise – negru.

Primul model Dacia Duster a fost lansat în 2010, la Salonul Auto de la Geneva. A fost primul autovehicul de teren a brandului.