Home » Auto » Cum se conduc corect mașinile Diesel. Turația la care e bine să menții motorul pentru a nu fi uzat

Cum se conduc corect mașinile Diesel. Turația la care e bine să menții motorul pentru a nu fi uzat

Alexandru Cazacu / 13.01.2022, 13:35
Cum se conduc corect mașinile Diesel. Turația la care e bine să menții motorul pentru a nu fi uzat

 

Atunci când decid să achiziționeze un autoturism, mulți dintre români aleg o mașină pe motorină. Dacă și tu ai făcut această alegere și nu ai mai condus până acum un astfel de autovehicul, în continuarea articolului vei afla cum se conduc corect mașinile Diesel și care este turația corespunzătoare la care trebuie menținut motorul.

Cum se conduc corect mașinile Diesel

Mașinile echipate cu motoare diesel nu se conduc la fel ca cele pe benzină, iar una dintre principalele diferențe este turația la care trebuie menținut motorul diesel. Mai exact, în cazul mașinilor cu turbină diesel există o serie de reguli pe care trebuie neapărat să le respectăm.

De exemplu, motorul nu trebuie turat imediat după ce l-am pornit (atunci când e încă rece). Înainte de a apăsa accelerația este indicat să așteptăm cel puțin 30 de secunde.

De asemenea, în timp ce autovehiculul se află în mers, turația motorului trebuie menținută între 2.000 și 3.000 de rotații pe minute. Unii experți în domeniul auto susțin că o turație de peste 3.000 de rotații/min nu este chiar potrivită pentru că poate provoca uzuri mari de la frecare sau poate duce la overboust (presiune prea mare în partea rece a turbinei), potrivit adevarul.ro.

Dacă peste 3.000 de rotații nu este recomandat, turația mai mică de 1.750 de rotații/minut este „moartea” motorului. Motorul fiind sub-turat, pe evacuare va ieși funingine care duce la înfundarea catalizatorului și la blocarea supapei EGR. Totodată, mersul subturat poate duce și la defecțiuni ale transmisiei, iar vibrațiile provocate pot distruge lagărele elastice ale motorului și evacuării.

Cum se conduc corespunzător mașinile pe motorină
Cum se conduc corect mașinile pe motorină. La ce turație este bine să menții motorul

Ce trebuie să ai în vedere atunci când conduci o mașină Diesel

Potrivit specialiștilor, după ce ai parcurs un drum mai lung, înainte de a opri motorul este recomandat să îl mai lași să funcționeze în gol măcar 60 de secunde. Asta pentru ca turbina și uleiul să se răcească. În schimb, în cazul opririlor scurte, putem lăsa motorul să meargă în continuare.

În cazul mașinilor diesel care nu sunt folosite perioade mai lungi de timp, este bine ca motorul să fie pornit din când în când. După ce l-am pornit, îl lăsăm să se încălzească pentru 60 de secunde, apoi îl turăm până pe la 2.000 – 3.000 de rotații vreme de aproximativ 1-2 minute.

Conform unei alte recomandări cu privire la procesul de pornire al mașinilor cu motoare diesel, în perioada sezonului rece, înainte de a porni motorul, contactul trebuie pus și scos de câteva ori, pentru ca temperatura din camera de ardere să ajungă la o valoare mai crescută cât mai rapid.

Tot în cazul mașinilor Diesel este recomandată și utilizarea cuplului motor, în funcție de drum sau de încărcătura acestora. Spre exemplu, în localitate poți merge cu 1.800 de rotații și în treapta a treia de viteză, dacă ești singur în mașină și circuli pe loc drept. Pe de altă parte, dacă în mașină sunt mai multe persoane care au și bagaje, în pantă, se poate merge cu treapta a treia chiar și cu peste 3.000 de rotații/min.