Home » Auto » Cum se verifică presiunea în anvelope și cum știi dacă este corectă

Cum se verifică presiunea în anvelope și cum știi dacă este corectă

Voicu Costin / 02.05.2022, 10:05
Cum se verifică presiunea în anvelope și cum știi dacă este corectă

Întreținerea anvelopelor este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru mașina ta din punct de vedere al siguranței. Conducerea cu anvelope dezumflate este una dintre cele mai mari cauze ale accidentelor rutiere, iar, neavând suficient aer în pneuri, pot apărea şi alte probleme. Cum se verifică presiunea în anvelope și cum știi dacă este corectă?

Cum se verifică presiunea în anvelope

Lipsa aerului din anvelope poate afecta manevrabilitatea mașinii, iar siguranța voastră, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic este foarte importantă. Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui accident care se poate solda cu răniți și chiar decedați. Frânarea pentru evitarea unui impact este iar importantă, de aceea, condiția anvelopelor contează mult.

Starea cauciucurilor trebuie verificată periodic, mai ales dacă mașina este destul de veche ori condiția anvelopelor nu este prea bună. Instrumentele de măsurat presiunea vin în ajutorul șoferilor, iar acestea sunt:

  • Manometru tip stilou. Aparatul conține o tijă dreptunghiulară ce iese dintr-un manșon pentru a putea măsura presiunea.
  • Manometru cu glicerină. Are în componenţă un cadran asemănător cu un ceas.
  • Manometru digital. Este un aparat electronic ce măsoară automat presiunea.

Pune manometrul în tija supapei și asigură-te că manometrul este etanșat uniform și ferm pe supapă. Dacă folosești unul de tip stilou, citește numărul de pe indicator. Nu verifica presiunea de mai multe ori, deoarece există riscul de a scoate aerul din pneuri.

Pentru o citire exactă, asigură-te că verifici anvelopele la rece. Temperatura exterioară poate schimba dramatic presiunea în anvelope, așa că fă acest lucru la câteva săptămâni, pentru a observa dacă există o schimbare a performanței cauciucurilor.

Care este presiunea corectă în pneuri

Menținerea în stare bună a anvelopelor este importantă pentru siguranța ta și pentru performanțele mașinii. Este important să știi ce nivel al aerului se regăsește în pneuri și care este potrivită pentru vehiculul tău. Acest lucru se măsoară în kilograme pe inch pătrat sau PSI. De obicei, presiunea recomandată variază între 30 și 35 PSI.

Pentru a afla care este presiunea în pneuri, va trebui să cauți eticheta cu recomandarea producătorului de anvelope sau a producătorului mașinii tale. Locul unde poți găsi informațiile sunt: pe marginea portierei dreapta-față, în cartea tehnică, în torpedou, ori în interiorul capacului rezervorului. Verificarea presiunii în pneuri va trebui făcută atât pentru roțile din față cât și pentru cele din spate.

Roata de rezervă poate pierde și ea din presiune, așa că verifică stadiul ei. Chiar și după ce ai înlocuit pneurile, aceleași recomandări de presiune de pe eticheta mașinii se aplică și la cele noi de aceeași mărime. Recomandările de presiune se bazează pe citirile luate de pe un manometru de presiune. Verific-o dimineața sau așteaptă cel puțin 2 ore după ce ai condus, pentru că acest lucru oferă suficient timp cauciucului pentru a se răci.

De ce scade presiunea în pneuri

În sezonul rece, poate exista o fluctuație mai mare între temperaturile din timpul zilei și cel al nopții. Aceste schimbări de temperatură pot determina ca pneurile să piardă presiune pe măsură ce aerul din interiorul lor se contractă, iar asta poate să apară și pe martorii din bordul mașinii tale. Poate fi necesar să verifici mai des aerul în pneuri.

Când se recomandă să mărești presiunea în pneuri

Atunci când temperatura exterioară scade sub 7˚ sau când există condiții meteo nefavorabile, este recomandat să verifici și să suplimentezi presiunea din pneuri, deoarece aerul rece scade din volum. De asemenea, dacă plănuiești să transporți o greutate mai mare, trebuie să suplimentezi aerul din pneuri pentru a nu risca o aplatizare. Și la drumuri mai lungi este recomandat ca pneurile să fie mai umflate, deoarece tracțiunea va fi mai optimă, cauciucurile nu se vor uza și carburantul nu se va consuma atât de repede.

Cum să menții presiunea corectă a pneurilor

Trebuie să te asiguri că îți verifici anvelopele în mod regulat. Unii experți recomandă să verifici acest lucru înainte să pleci la drum, iar alții spun că o dată pe lună este suficient. Sistemul de monitorizare a presiunii în anvelope măsoară cantitatea de aer din anvelope. Astfel, vei putea afla dacă este necesar să suplimentezi aerul din pneuri.