Home » Auto » Cum vor arăta noile numere de înmatriculare ale vehiculelor electrice. FOTO

Cum vor arăta noile numere de înmatriculare ale vehiculelor electrice. FOTO

Cojocaru Cristian / 11.10.2021, 11:34
Cum vor arăta noile numere de înmatriculare ale vehiculelor electrice. FOTO

În urma unei ședințe de Guvern a fost aprobată o hotărâre în care au fost purtate discuții cu privire la noile numere de înmatriculare pentru mașinile electrice. Totodată, oficialii au stabilit și noi reguli de circulație ale trotinetelor.

Vehiculele electrice vor fi trebui să aibă noile numere de înmatriculare

Guvernul a adopat o hotărâre în care sunt reglementate noi reguli de circulație a trotinetelor electrice pe drumurile publice. Astfel, regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 care face referire la circulația pe drumurile publice a fost modificat. Anul trecut a fost stabilit regimul juridic de circulație a trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Astfel, în nou hotărâre ”se reglementează concret normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similar conducătorilor de biciclete, precum și a condițiilor tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete”, după cum a fost arătat într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, conducătorii trotinetelor electrice vor avea obligația de a circula numai pe pista pentru bicicletă, atunci când aceasta există, iar circulația lor pe trotuar este strict interzisă. Totodată, acestea trebuie să fie conduse pe un singur rând, atunci când se află pe drumurile publice. Conducătorii de trotinete sunt obligați să aibă asupra loc actul de identitate.

Totodată, acestor tip de conducători le este interzis să circule cu trotinetele dacă se află sub influența băuturilor alcoolice ori sub influența substanțelor psihoactive, ori de a circula cu trotinetele electrice atunci când pe carosabil s-a instalat poleiul, gheața sau zăpada, după cum s-a mai arătat în comunicat.

Este interzisă, de asemenea, circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau de a circula atunci când condițiile tehnice minime nu sunt îndeplinite. Trotinetele trebuie să fie dotat cu sistem adecvat și funcțional de direcție și totodată cu dispozitiv de frânare, de avertizare sonoră, iar pe timp de noapte, atunci când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant. Aceste dispozitive reflectorizante trebuie să fie atașate și pe roți, în cazul trotinetelor electrice.

noile numere înmatriculare
Masinile electrice vor avea placute de inmatriculare de culoare verde

Mașinile verzi primesc noi plăcuțe de înmatriculare

În noua Hotărâre de Guvern se arată și introducerea noilor numere de înmatriculare care conțin litere și cifre, de culoare verde, pentru toate autovehiculele care utilizează combustibili alternativi. În cadrul aceleiași ședințe au fost adoptate și noi proceduri administrative în ceea ce privește circulația rutieră, iar aici menționăm procedura cu privire la implementarea punctelor-amenză, procedura în cazul în care conducătorul nu are asupra lui certificatul de înmatriculare sau permisul de conducere, etc. Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că această nouă hotărâre va introduce numerele de înmatriculare verzi.

„Un alt element important, din punctul nostru de vedere, al Ministerului Mediului, este acea hotărâre de guvern prin care, împreună cu Ministerul de Interne, am modificat legislaţia privind înmatricularea mijloacelor de transport, autoturismelor şi introducem numerele verzi pentru mijloacele de transport nepoluante.

Este o măsură în sprijinul celor care fac un efort în plus pentru a proteja mediul, în special, în marile oraşe unde poluarea aerului a generat deja infringement împotriva României. Aceste numere verzi vor funcţiona ca un fel de paşaport verde pentru aceste mijloace de transport şi vor putea sta la baza asigurării unor facilităţi în marile oraşe în ceea ce priveşte parcarea, accesul în anumite zone sau impozitarea”, a declarat Tanczos Barna într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.