Home » Când, unde, cum » 5 dintre cele mai ciudate feluri de mâncare din lume. Numărul 4 vă va uimi peste măsură

5 dintre cele mai ciudate feluri de mâncare din lume. Numărul 4 vă va uimi peste măsură

Ileana Mladinoiu / 13.05.2021, 12:18

Dacă simțiți că aveți stomacul gol și veți dori să mâncați, vom “dezgropa” cele mai ciudate specialități culinare din cele patru colțuri ale lumii. O luăm de la cobai la grătar până la supă de șarpe și veți fi surprinși că toate aceste feluri de mâncare, chiar dacă veți crede ori ba, sunt adevărate rețete tradiționale.

Care sunt cele mai ciudate feluri de mâncare din lume

1.Cobaiul la grătar

Cobai la gratar
Cobai la gratar

În Europa, cobaiul este animal de companie, pe când în Peru este ca vaca sau porcul. De aceea poate fi gătit sub formă de tocană, iar la ocazii speciale, cum ar fi nunți sau botezuri, cobaiul este servit la grătar.

2.Haggis

Haggis este, fără îndoială, una dintre cele mai puțin gustoase specialități europene. Acest fel de mâncare scoțian nu este altceva decât stomacul unei oi umplute cu plămânii, inima și ficatul acestui animal. Servit cu piure de cartofi, legume zdrobite, (păstârnac, rutabaga, napi gălbuiți bila de aur), haggis este un preparat special și o mândrie națională în Scoția.

Mai mult, orice scoțian care se respectă știe cum să recite pe de rost „Hymn to the Haggis” al lui Robert Burns. Când l-a scris în 1786, probabil că nu și-a imaginat că va deveni celebru. Un poet care laudă stomacul umplut de oaie te poate face să zâmbești. Mai ales când studiind cu atenție rețeta veți descoperi că la carnea de oaie tocată (plămâni, ficat, inimă), se adăugă ceapă, fulgi de ovăz întregi, grăsime de la rinichi și condimente. Toate vor fi introduse în stomacul de oaie, care va fi pus la fiert timp de câteva ore.

La fiecare 25 ianuarie, când este sărbătorită nașterea poetului, scoțienii practică un ritual, alternând cântecele tradiționale cu recitarea versetelor adecvate. Urmează degustarea haggis. E ca la americani de Ziua Recunoștinței, când curcanul este vedeta/ steaua mesei.

2.Shirako

Shirako
Shirako

Sirako este sperma de pește sau lapte extras din sacii spermatozoizi ai codului mascul. În funcție de nivelul lichidului seminal conținut în sac, culoarea variază de la translucidă și albicioasă, cu o nuanță roz la opacă și albă ca zăpada, de aceea shirako mai înseamnă și “copii albi”.

Este servit atât sub formă crudă, cât și gătită în restaurantele din toată Japonia. Mulți japonezi consideră că este un gust dobândit.

3.Supa de șarpe

Șarpele este un fel de mâncare foarte popular în China, dar mai ales în Vietnam. După ce veți servi carnea în supă, sângele, veninul, bila și sperma sunt degustate în pahare mici.

4.Kopi luwak

Kopi luwak
Kopi luwak

Kopi luwak este privită ca fiind cea mai rară cafea din lume. Produsă în principal în Indonezia și Filipine, este colectată din fecalele luwak, o civetă de palmier. Acest mic animal se hrănește cu boabele coapte de cafea, a căror pulpă o digeră, dar nu și miezul. Expulzat prin excremente, este folosit pentru a produce cafea. Prețul pe kilogram al băuturii dulci depășește 1.000 de euro.

5.Balutul

Originar din Asia, balutul este delicatesa foarte apreciată în Filipine, China și Cambodgia. Este un embrion al unei găini, rațe sau gâște. Fiert cu oțet și sare, este savurat în coajă cel mai bine ca aperitiv, însoțit de o bere bună. În plus, ar avea virtuți afrodiziace.