Home » Când, unde, cum » Adăposturi antiaeriane din România. Unde se află. Lista publicată de IGSU

Adăposturi antiaeriane din România. Unde se află. Lista publicată de IGSU

Balan Daniel / 10.02.2022, 15:42
Adăposturi antiaeriane din România. Unde se află. Lista publicată de IGSU

În ultima perioadă, situația de la granița dintre Rusia și Ucraina a devenit tot mai tensionată, iar cel mai probabil mulți își fac griji cu privire la începerea unui război. Află în rândurile de mai jos unde ne putem ascunde în caz de război și unde există adăposturi antiaeriene în România. Lista a fost publicată de IGSU.

Adăposturi antiaeriene din România

Cu toate că, din punct de vedere geopolitic, România se află în lina întâi a frontului în caz de război pe flancul estic al NATO, nu sunt prea multe șanse ca țara noastră să fie ținta unor atacuri aeriene, în cazul unui posibil conflict între Rusia și Ucraina.

Asta mai ales că facem parte din Alianța Nord-Atlantică, iar la orice fel de agresiune asupra României ar intra în vigoare articolul 5 al Tratatului, prin care țările aliate se obligă să ne apere teritoriul. Adică un atac împotriva României ar reprezenta un atac împotriva întregii alianțe, potrivit stirilekanald.ro.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Câte adăposturi antiaeriene sunt în România

După cum spuneam și mai sus, pe site-ul IGSU a fost publicată lista cu adăposturi antiaeriene de protecție civilă din toate județele României, iar aceasta poate fi consultată aici. Documentul postat de IGSU are nu mai puțin de 62 de pagini, unde românii pot afla adresele exacte ale celor 4.538 de adăposturi antiaeriene de pe teritoriul țării noastre.

De exemplu, în București există aproximativ 1.175 de astfel de adăposturi menite să protejeze oamenii în caz de necesitate. Dintre acestea, în jur de 165 sunt în Sectorul 1, circa 340 în Sectorul 2 și 150 în Sectorul 3. În Sectorul 4 al Capitalei sunt amenajate aproximativ 160 de adăposturi antiaeriene, 60 în Sectorul 5 și 300 în Sectorul 6.

Adăposturi antiaeriane din România. Unde se află. Lista publicată de IGSU
Adăposturi antiaeriene din România. Acestea se găsesc în toate județele țării

Adăposturile de protecție civilă sunt verificate periodic

Astfel de adăposturi de protecție civilă există în fiecare județ al țării, iar după cum susține ministrul Apărării, Vasile Dîncu, acestea sunt verificate periodic. Conform ministrului, se știe cu exactitate care este starea fiecărui adăpost.

„Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am discutat asta, inspecția se face regulat. În fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție. Cele mai multe cred că aparțin de MAI, cele de protecție civilă, pentru cazuri de cataclism, situații de criză. Din perspectiva noastră, din MApN, acest lucru s-a făcut în ultimii ani foarte serios. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație”, a precizat ministrul Apărării, potrivit evz.ro.

Ce sunt adăposturile de protecție civilă

Aceste adăposturi sunt structuri pentru protejarea civililor, dar și a combatanților, împotriva atacurilor aeriene. Ele sunt asemănătoare cu buncărele din multe puncte de vedere, însă nu sunt concepute pentru apărarea împotriva atacurilor de la sol. Însă sunt folosite cu succes ca structuri defensive în cazul unui atac aerian.

Conform normelor, un astfel de adăpost trebuie să asigure o suprafață de 1 metru pătrat pentru fiecare persoană, iar ușile trebuie să fie metalice, etanșe și cu grosimi cuprinse între 14 și 25 milimetri. Tot potrivit normelor tehnice de construcție a adăposturilor de protecție civilă, pentru un grad ridicat de protecție ridicat acestea trebuie să complet îngropate în pământ.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128