Home » Când, unde, cum » Când a apărut bacșișul, cui dăm și cât dăm. Scurt istoric despre acest obicei

Când a apărut bacșișul, cui dăm și cât dăm. Scurt istoric despre acest obicei

Alexandru Cazacu / 15.08.2022, 14:38
Când a apărut bacșișul, cui dăm și cât dăm. Scurt istoric despre acest obicei

Cu siguranță, mulți dintre noi obișnuim să lăsăm niște bani în plus la nota de plată. Cu toate acestea, există și unele persoane care se întreabă dacă este obligatoriu să lași bacșiș sau dacă se lasă doar în cazul în care ești mulțumit de serviciile prestate. De asemenea, nu de puține ori nu știm cât bacșiș să lăsăm. Lăsând la o parte toate aceste lucruri, haideți să aflăm când a apărut bacșișul. Totodată, noi vă vom spune cui și cât trebuie să dăm?

Când a apărut bacșișul, cui dăm și cât dăm

În caz că nu știați deja acest lucru, trebuie să aflați că bacșișul a apărut în secolul al XVI-lea, în Anglia. În perioada dinastiei Tudorilor, oaspeții lăsau unele sume pentru servitorii gazdelor după ce petreceau noaptea în casa respectivă.

Ulterior, acest obicei s-a răspândit în toate colțurile lumii, iar în zilele noastre se practică în cele mai dezvoltate state. Cu siguranță, persoanele care au călătorit în afara hotarelor țării au observat că în cafenele sau la restaurante se lasă anumite sume de bani persoanelor care servesc la masă. Ei bine, sumele lăsate nu sunt la fel peste tot, acestea variind în funcție de zonă.

În anii 1960, Congresul Statelor Unite a adoptat o serie de reglementări cu privire la salariul minim, stabilind că joburile în domeniul serviciilor care primesc bacșișuri de cel puțin 30 de dolari pe lună necesită un salariu minim de 2,13 dolari pe oră. Suma menționată a rămas valabilă chiar și în zilele noastre în multe state americane.

Tocmai de aceea, angajații din domeniu își asigură o mare parte din bani din bacșiș. Astfel, bacșișul este între 15 și 25% din nota de plată. De obicei, se oferă cam 20% din totalul notei. De multe ori, un bacșiș mai mic de atât este considerat a fi unul mic.

Când a apărut bacșișul
Când a apărut bacșișul, cui dăm și cât dăm

Cât bacșiș se lasă în diferite țări din lume

După cum am menționat și anterior, bacșișul diferă în funcție de zonă. De exemplu, canadienii lasă un bacșiș de 15-20% din notă la restaurant. În schimb, șoferilor de taxi le este oferit un bacșiș de 10-20%.

În Franța, bacșișul de 15% este inclus deja în nota de plată. Cu toate acestea, francezii rotunjesc sumele. Așadar, dacă suma totală de plată este, de exemplu, 3,40 euro, ei  vor lăsa 4 euro. Sau ar mai putea adăuga un euro la totalul notei.

O situație similară cu cea din Franța se întâlnește în Spania. În restaurantele acestei țări se lasă cel mult câțiva euro sau se rotunjește suma. Regula este valabilă și în cazul șoferilor de taxi. Nici taximetriștii și nici chelnerii nu se vor simți ofensați dacă nu lași un bacșiș prea mare sau dacă decizi să păstrezi restul .

Nemții nu lasă bacșiș la restaurante decât cel mult 1-2 euro. Cu toate acestea, chelnerii așteaptă aprecieri mai mari din partea turiștilor. În concluzie, dacă ai fost mulțumit de notă, poți lăsa un bacșiș de 10%.

În unele țări, în nota de plată este inclus și bacșișul, așa că este recomandat să verifici bonul înainte de a lăsa ceva personalului.

Cui dăm bacșiș

În cartea „Codul bunelor maniere astăzi”, scrisă și publicată în 1996 de către Aurelia Marinescu, scrie că există două tipuri de bacșiș. Mai exact, unul dintre acestea este bacșișul care se calculează ca procent din nota de plată, iar celălalt se lasă la aprecierea clientului.

Așadar, chelnerii, taximetriștii, frizerii și coafezele se încadrează în prima categorie, așa că ar trebuie să primească între 10 și 25% din valoare notei. În schimb, bacșișul se lasă la aprecierea clientului în cazul garderobierilor, ghizilor turistici și a șoferilor de autocar, scriu cei de la Libertatea.

Totuși, autoarea cărții menționate recomandă ca bacșișul să fie oferit persoanelor care prestează munci grele, chiar dacă un anumit serviciu este inclus deja în nota de plată. Printre aceste persoane se numără hamalii, cameristele, portarii, liftierii și mecanicii.

Unii sunt de părere că, în general, bacșișul ar trebui să fie cuprins între 5 și 20% din valoarea notei de plată, indiferent dacă vorbim despre chelneri, taximetriști sau de frizeri. Totodată, sumele lăsate ar trebui să fie în funcție de calitatea serviciului prestat.