Home » Când, unde, cum » Ce este și cum a apărut Oumuamua, misteriosul obiect din Sistemul Solar

Ce este și cum a apărut Oumuamua, misteriosul obiect din Sistemul Solar

Cojocaru Cristian / 27.09.2021, 13:07
Ce este și cum a apărut Oumuamua, misteriosul obiect din Sistemul Solar

Astronomii au descoperit opt ​​planete, 6.500 de comete și mai mult de 525.000 de asteroizi, dar Oumuamua este unic. Obiectul spațial alungit, care a fost descoperit pe lângă soare în 2017, este singurul corp ceresc despre care se știe că a vizitat sistemul nostru solar.

Oamenii de știință sunt frapați de Oumuamua

Se crede că Oumuamua este un tip de cometă sau asteroid, dar este o ciudățenie încât unii astronomi au speculat că ar putea fi o navă spațială extraterestră. Robert Weryck, cercetător postdoctoral la Institutul de Astronomie al Universității din Hawaii, a găsit Oumuamua din întâmplare.

Pe 19 octombrie 2017, el folosea telescopul Pan-STARRS de pe Maui pentru a scana cerul în legătură cu asteroizii care se apropiau de Pământ. La început a crezut că a găsit unul. ”Dar apoi am reușit să-l localizez în două imagini din noaptea precedentă”, a spus el, „și când le-am combinat, orbita nu avea sens”.

După colectarea unor observații suplimentare, Weryck și colegul său Marco Micheli au ajuns la concluzia că traiectoria obiectului indică faptul că acesta își are originea ”din afara sistemului nostru solar”. Astronomii căutau un astfel de vizitator de zeci de ani.

”Ceea ce este mai surprinzător este că nu am mai văzut obiecte interstelare trecând până acum”, a declarat Karen Meech, un alt astronom de la institut, pentru NASA la o săptămână după descoperire.

Obiectul a fost catalogat oficial ca 1I / 2017 U1 („1” pentru primul și „I” pentru interstelar), dar o astfel de descoperire istorică avea în mod clar nevoie de ceva mai memorabil.

„Toată lumea a fost de acord că vrem să aibă un nume hawaian.Am contactat grupul de studii hawaiene de la Universitatea din Hawaii. Le-am povestit despre obiect, despre cum am ajuns să-l găsim și i-au propus lui Oumuamua”, a spus Weryck.

Numele, care înseamnă ”primul cercetaș dintr-un loc îndepărtat”, se pronunță „oh MOO ah MOO ah”. Dacă te gândești cum arată acest corp, ei bine gândește-te la un trabuc plutind prin spațiu, ar fi cea mai apropiată imagine de realitate. Oumuamua a trecut prea departe de Pământ pentru a apărea ca ceva mai mult decât un punct, chiar și prin cele mai mari telescoape.

oumuamua
Oumuamua seamana cu un trabuc plutitor

Corpul ceresc pare a avea aceeași structură cu cea a unei comete

Felul în care lumina a căzut pe obiect și a poi s-a estompat, a indicat o formă întinsă, având o lungime de 7 ori mai mare decât lățimea sa. Obiectul se învârte, iar la aproximativ opt ore, realizează o rotație completă. În ciuda numeroaselor ilustrații cu aspect realist pe care le-ați putea vedea despre Oumuamua, astronomii nu au nicio idee despre cum arată de aproape deși dovezile sugerează că are o suprafață roșiatică.

În ceea ce privește compoziția acestuia, nimeni nu știe cu siguranță deși, culoarea sa este similară cu cea a unor comete, care sunt făcute din stâncă și gheață. Oumuamua a accelerat după ce a trecut de soare, ca și cum ar fi împins de o „degazare” de material înghețat de pe suprafața sa, care părea să-și confirme identitatea de cometă. Dar observațiile efectuate de telescopul spațial Spitzer al NASA nu au dezvăluit nicio coadă de gaz sau praf asemănătoare unei comete, ceea ce a nedumerit astronomii.

”Trebuie să fie cometară pentru a explica accelerația. S-ar putea să arate diferit de cometele pe care le cunoaștem, deoarece a fost născută în jurul unei alte stele”, a spus Meech.

Oumuamua a venit din direcția constelației Lyra și se îndreaptă acum spre constelația Pegas. Traseul și mișcarea sa nu se potrivesc evident cu cele ale oricărei stele din apropiere. Dar, retrăgându-și mișcările, o echipă de astronomi a stabilit că Oumuamua ar fi fost aproape de o mică stea roșie numită HIP 3757 în urmă cu aproximativ un milion de ani, sugerând acest lucru ca posibil punct de origine. Gravitația soarelui încetinește Oumuamua, dar nu suficient. În cele din urmă se va stabili la viteza de croazieră de 95.000 km/h.

În ceea ce privește provenineța sa extraterestră, astronomul de la Harvard, Avi Loeb, a dat acestei idei controversate un mare impuls, printr-o lucrare științifică, susținând că forma neobișnuită a lui Oumuamua și accelerarea sa surprinzătoare sugerează că ar putea fi o velă cu lumină, o navă spațială condusă de soare realizată de extratereștri. Loeb nu susține că este o ambarcațiune extraterestră, ci doar că oamenii de știință ar trebui să ia în considerare posibilitatea.

Lucrarea a fost respinsă de mulți astronomi, dar a inspirat unii cercetători să asculte în mod inutil transmisiile radio de la Oumuamua. Asta sugerează că singura modalitate de a ști ce este sigur ar fi să o studiezi de aproape. Având în vedere acest lucru, un grup de ingineri spațiali au elaborat Project Lyra, o propunere pentru o navă spațială ultrarapidă care ar putea ajunge la Oumuamua. Autorii propun că o astfel de misiune ar fi posibilă prin trimiterea unei rachete mari pe o traiectorie în jurul soarelui.