Home » Când, unde, cum » Ce pensie avea Gheorghe Solomon, românul care a trăit 124 de ani. Povestea incredibilă

Ce pensie avea Gheorghe Solomon, românul care a trăit 124 de ani. Povestea incredibilă

Manolică Anca / 28.05.2021, 15:17
Ce pensie avea Gheorghe Solomon, românul care a trăit 124 de ani. Povestea incredibilă

Gheorghe Solomon a trăit în trei secole diferite. Astfel, a prins 12 ani din secolul al XVIII-lea, întregul secol XIX şi încă 12 ani din secolul XX. Și pentru că a trăit atât de mult, la un moment dat i-a fost anulată pensia. În acest articol vei afla povestea incredibilă de viață a lui Gheorghe Solomon și ce pensie avea la acea vreme.

Ce pensie avea Gheorghe Solomon, românul care a trăit 124 de ani

Gheorghe Solomon s-a născut în anul 1788, în comuna Perişori-Dolj, pe vremea când Ţările Române erau în plină epocă fanariotă. În anul 1835, la numai 47 de ani, Gheorghe Solomon a hotărât să se retragă din orice activitate în câmpul muncii și să se pensioneze.

Ce pensie avea Gheorghe Solomon? Ei bine, acesta a primit o pensie de 150 de lei până în anul 1895, atunci când autoritățile statului au decis să îi taie pensia. Prinţul Dimitrie Sturdza, prim-ministru al României la acea vreme a considerat că a „păpat banii statului” prea mult timp, vreme de 60 de ani. Ulterior, el a fost reînscris ca pensionar, dar cu numai 10 lei pe lună.

Viața românului care a trăit 124 de ani

Deși este greu de imaginat, Gheorghe Solomon a trăit în trei secole diferite. În 1841, la 53 de ani, deja trecut de prima tinerețe, decide să se căsătorească cu Ana Palladi, pe atunci în vârstă de numai 16 ani. În ciuda diferenței mari de vârstă, cei doi au trăit o frumoasă poveste de iubire, vreme de 63 de ani. Adică până ce ea a împlinit 79 de ani, iar el 116. Abia în acei ani, când deja ne aflam în secolul XX, diferenţa de vârstă dintre ei nu mai era vizibilă.

Familia lui Gheorghe Solomon
Familia lui Gheorghe Solomon

Împreună a avut șapte copii şi de cinci ori mai mulți nepoţi şi strănepoți. Fiindcă Gheorghe Solomon a fost un om descurcăreț și a muncit ca veterinar, inginer hotarnic, avocat sau judecător de pace, și-a construit o avere bunicică, pe care a împărţit-o, mai apoi, urmașilor săi.

Gheorghe Solomon a fost contemporan cu o serie de evenimente importante din istoria neamului, despre care noi am învățat la școală sau am citit din cărți. Așadar, el a trăit în vremea: raptului Basarabiei (1812), Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu (1821), Revoluţiei din 1848, Unirii Principatelor (1859), abdicării lui Cuza şi venirii Principelui Carol pe tronul Principatelor Unite (1866), primei Constituţie a României (1866), Războiului de Independenţă (1877-1878), declarării Regatului României (1881), răscoalei de la 1907.

Ultimii ani de viață

În ultimii săi ani de viață, a avut grijă de el un nepot. Tot el avea să dezvăluie că bătrânul, în lunga sa viaţă, și-a pierdut de două ori vederea și a recăpătat-o de fiecare dată, trecând de la miopie la prezbitism şi invers. De asemenea, acesta a mai spus că bătrânul a avut mintea limpede până în ultima clipă şi că părul său, cărunt de mai mult de jumătate de viaţă, începea să își recapete culoarea din tinereţe.

Gheorghe Solomon, românul care a trăit 124 de ani, a decedat pe 31 decembrie 1912. Ziarul „Universul” anunța la acea dată că în România a mai decedat un centenar.

„În ziua când creştinătatea sărbătorea al 1912-lea an de la naşterea Mântuitorului, s-a stins în Capitală venerabilul Gheorghe Solomon, în vârstă de 124 de ani”, scria N. Doljanu.