Home » Când, unde, cum » Cele mai tinere țări din lume. Când au luat naștere și unde se află pe glob

Cele mai tinere țări din lume. Când au luat naștere și unde se află pe glob

Alexandru Cazacu / 22.01.2022, 14:57
Cele mai tinere țări din lume. Când au luat naștere și unde se află pe glob

De-a lungul anilor, granițele lumii s-au schimbat pe măsură ce noi state au luat naștere. Pentru a se forma, multe țări au întâmpinat provocări semnificative. În unele dintre acestea au existat violențe și tulburări politice, în timp ce alte țări s-au luptat pentru ca statutul lor independent să fie recunoscut de alte națiuni. Haideți să vedem care sunt cele mai tinere țări din lume, când au luat naștere și unde se află acestea.

Cele mai tinere țări din lume. Când s-au format și unde se află pe glob

Palau

Palau a devenit un teritoriu de încredere al Națiunilor Unite, administrat de Statele Unite. Acest teritoriu și-a câștigat independența pe data de 1 octombrie 1994, odată cu semnarea „Pactului de Liberă Asociere, potrivit căruia, Statele Unite oferă ajutor acestei țări și își mențin în acea regiune baze militare.

Palau are este una dintre cele tinere țări, cu o populație de 21.500 de oameni și o suprafață de 459 kilometri pătrați. Mulți dintre locuitori sunt romano-catolici, iar turismul și pescuitul sunt principalele industrii din această țară.

Timorul de est

Timorul de este o țară situată în Asia de Sud-Est și are o populație de aproximativ 1.3 milioane de locuitori, potrivit usnews.com. Republica Democratică Timor-Leste, cum este numită oficial, cândva făcea parte din Indonezia, însă după un referendum din 1999 și-a câștigat suveranitatea, devenind independentă pe 20 mai 2002. La vreme respectivă, referendumul a fost întâmpinat cu violență din partea unei miliții anti-independență, până la intervenția ONU.

Muntenegru și Serbia

În anul 1991, după prăbușirea Iugoslaviei, Serbia și Muntenegru s-au format ca o singură națiune. Ulterior, în 2003, aceasta a devenit Uniunea de Stat a Serbiei și Muntenegrului. În 2006, Muntenegru și-a câștigat independența față de Serbia, formându-se două state (Serbia și Muntenegru).

Mai exact, în primăvara anului respectiv, mai bine de 50% din populație a votat pentru independența Muntenegrului. În consecință, acesta s-a desprins de Serbia, fiind recunoscut oficial de parlamentul sârb. La 5 iunie 2006, Serbia s-a afirmat drept succesorul suveran  independent al Uniunii de Stat a Serbiei și Muntenegrului.

Care sunt cele mai tinere țări din lume
Care sunt cele mai tinere țări din lume. Când s-au format și unde se află pe glob

Kosovo – 17 februarie 2008

Fiind cea mai mică națiune balcanică, Kosovo și-a câștigat independența pe data de 17 februarie 2008, după ce și-a declarat independența față de Serbia. Deși Curtea Internațională de Justiție a afirmat independența Kosovo, Serbia și alte țări încă nu îl recunosc ca națiune suverană, conform sursei citate.

Situat în Peninsula Balcanică (în sud-estul Europei), acest stat  și-a autodeclarat independența față de Serbia și este recunoscut ca stat suveran de către 97 de țări membre ONU. Cu toate acestea, după cum spuneam, statutul său este încă contestat de sârbi.

Sudanul de Sud

În anul 2011, după mai mulți ani de război civil, Sudanul de Sud își câștiga independența față de Sudan. Cu toate acestea, violențele au continuat să devasteze noul stat. În 2005, un acord de pace a stabilit ca locuitorii din sudul Sudanului să aibă un referendum, iar marea majoritatea au votat pentru o țară separată, care să aibă capitala la Juba. Conform shtiu.ro, la doar 5 zile de la formarea sa, Națiunile Unite l-au inclus ca stat membru.