Home » Când, unde, cum » Cine este primul câștigător al concursului Eurovision și ce s-a întâmplat cu el

Cine este primul câștigător al concursului Eurovision și ce s-a întâmplat cu el

Ileana Mladinoiu / 17.05.2022, 11:07
Cine este primul câștigător al concursului Eurovision și ce s-a întâmplat cu el

Concursul Eurovision a fost creat de directorul general al televiziunii publice elvețiene, Marcel Bezençon, la impulsul lui Sergio Pugliese de la RAI, televiziunea italiană de stat, în 1955. La aproximativ 10 ani după terminarea celui De-al Doilea Război Mondial, contextul este tensionat. În 1950 a luat ființă EBU, care are ca scop federarea legilor de colaborare între țările viitoarei Uniuni Europene de Radiodifuziune.

Cine este primul câștigător al concursului Eurovision

Ideea unui festival de muzică pe modelul festivalului italian de la Sanremo va da impuls EBU pentru un concept al cărui succes s-a dovedit uluitor: concursul Eurovision. Un total de aproape 200 de milioane de telespectatori entuziaști urmăresc în fiecare an Eurovision, cu un neegalat succes în lumea divertismentului, numărul continuând să crească.

Ați urmărit, probabil, ediția din anul acesta a concursului Eurovision care a provocat un adevărat scandal, România fiind implicată direct. Nu acest uriaș scandal constituie subiectul articolului nostru, s-a scris și vorbit mult despre el. Mulți cititori ai site-ului stiridinlume.ro au dorit să știe care a fost primul câștigător al competiției muzicale de renume.

Scurt istoric al Eurovision Song Contest

Ediția inaugurală Eurovision a avut loc pe 24 mai 1956 și s-a desfășurat la Teatrul Kursaal din Lugano, Elveția, la care au participat șapte țări: Germania, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Țările de Jos și Elveția. Cu excepția Elveției, aceleași 6 țări vor fi membri fondatori ai Uniunii
Europene un an mai târziu. La prima ediție sunt admiși doar artiștii solo, orice coregrafie este interzisă, iar participanții trebuie să interpreteze apoi două melodii. Juriilor li se permite chiar să voteze pentru propria lor țară. O regulă care surprinde în zilele noastre, având în vedere reglementările stricte și ultracontrolate ale competiției actuale.

În 1957 regulile s-au schimbat și au devenit cele pe care le cunoaștem astăzi. În acel an, un nou concept cheie a intrat în joc în regulamentul concursului. Țara câștigătoare are onoarea de a organiza următoarea ediție.

Și dacă vă întrebați cine a câștigat prima ediție de la Lugano, Eurovision, organizată de EBU, aflați că tocmai țara gazdă, Elveția, cu melodia „Refrain” interpretată de Lys Asiia. „Refrain” este o melodie franceză co- scrisă de Emile Gardaz și Geo Voumard. S-a vehiculat în presa vremii ideea că ar fi fost o alegere simbolică, dat fiind sfârșitul războiului.

Primul concurs a durat aproximativ 1 oră și 40 de minute. Acesta a inclus mai multe proceduri care nu au fost repetate în nicio ediție ulterioară: două melodii pentru fiecare țară, vot secret, vot dublu al unei țări în numele alteia, includerea opțională a țării reprezentate de membrii juriului în votul lor și doar „Marele Premiu”, primirea titlului pentru câștigător.

Lys Assia, primul câștigător al Eurovision

Născută pe 3 martie 1924, în Rupperswil, Elveția, pe numele ei adevărat Rosa Mina Schärer, cântăreața din cantonul Argovia (nord), a urmat cursuri de balet, apoi de pian la o vârstă foarte fragedă și a studiat la Conservatorul și la Academia de Arte din Zurich. La începutul anilor
1940 a început o carieră muzicală împotriva sfatului mamei sale, obținând un mare succes cu single-ul „O mein papa”.

Lys Assia este singurul elvețian care a câștigat Eurovision Song Contest. A doua victorie a Elveției, din 1988, a fost într-adevăr câștigată de Celine Dion de origine canadiană.

Elvețienii trebuie să o fi iubit foarte mult pe Lys, deoarece a continuat să reprezinte țara în 1957 cu „The child that I was”, locul 8 și în 1958 cu „Giorgio”, obținând locul 2. Cu această ocazie, ea va deveni prima participantă din istoria Eurovision Song Contest care interpretează o melodie folosită în două limbi, germană și italiană. Unii dintre fanii acestui concurs își vor aminti de cea care a fost numită de organizatori „Marea Doamnă”, ca fiind primul câștigător al festivalului anual de muzică.

Lys Asiia, primul câștigător al concursului Eurovision
Lys Asiia, primul câștigător al concursului Eurovision

Cel mai mare hit al cântăreței Lys Assia nu a fost unul dintre cântecele ei Eurovision, deși „Giorgio” s-a clasat destul de bine în mai multe topuri, ci „Oh Mein Papa” interpretat de Lys în 1950. Alte hituri includ „Arrivederci Roma” (1956) „Deine Liebe” (1957), „Ein Kleiner Goldner Ring” (1961) și „Die Sterne Von Syrakus” (1962).

Probabil cea mai veche realizare de succes a lui Lys Assia este lansarea unui disc din 1942, intitulat „Ich Habe Heute’ Ein Kleines Rendez-vous”. Prin urmare, cariera ei de înregistrări s-a întins pe 70 de ani, de la disc Schellack/patefon la transformarea lui în Digital și tot ce există între ele.

Lys Assia a murit în martie 2018 la vârsta de 94 de ani în spitalul Zollikerberg, după cum se arată pe site-ul oficial al concursului Eurovision. Ea cântase în fața reginei Elisabeta a II-a, a lui Farouk I, regele Egiptului, și a președintelui argentinian Eva Peron, potrivit
autobiografiei.

De-a lungul anilor, noi țări au venit să se alăture competiției Eurovision. oferind scene muzicale internaționale pentru cei care vor deveni cele mai mari grupuri și cântăreți din a doua jumătate a secolului al XX-lea, cum este cazul grupului suedez ABBA, locul 1 în 1974, a spaniolului Julio Iglesias în 1970, locul 4 etc.