Home » Când, unde, cum » Concediu de creștere copil 2022. Cât este indemnizația de creștere a copilului, cum se calculează și cine are dreptul la acești bani

Concediu de creștere copil 2022. Cât este indemnizația de creștere a copilului, cum se calculează și cine are dreptul la acești bani

Cojocaru Cristian / 09.02.2022, 09:57
Concediu de creștere copil 2022. Cât este indemnizația de creștere a copilului, cum se calculează și cine are dreptul la acești bani

Concediu de creștere copil 2022. Viitoarele mămici trebuie să știe că acest concediu se acordă până când copilul împlinește vârsta de 2 ani (sau 3 ani în cazul copiilor cu handicap). În continuarea acestui articol, noi vă vom spune cine are dreptul la acești bani, cât este indemnizația de creștere a copilului și cum se calculează aceasta.

Concediu de creștere copil 2022. Cine are dreptul la acești bani

După cum stabilește OUG 111/2010, concediul și indemnizația de creștere a copilului se acordă persoanelor care în ultimii doi ani (anteriori nașterii copilului) au realizat venituri cel puțin 12 luni din salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură sau piscicultură.

În ceea ce privește persoanele care beneficiază de indemnizația de creștere a copilului, acestea sunt după cum urmează:

  • oricare dintre părinții naturali ai copilului;
  • persoana care a adoptat copilul;
  • persoana căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției;
  • persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență;
  • asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali sau adoptați;
  • persoana care a fost numită tutore al copilului.

Concediu de creștere copil 2022. Cât este indemnizația de creștere a copilului

După cum am menționat și anterior, concediul de creștere a copilului se acordă până când acesta împlinește vârsta de 2 ani (sau 3 ani în cazul copiilor cu handicap). Valoarea indemnizației aferente concediului este de 85% din media veniturilor nete realizate de beneficiari în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului.

Mai exact, la nivelul anului 2022, aceasta poate să fie de cel puțin 1.250 de lei, însă nu poate depăși suma de 8.500 lei lunar. Cu toate acestea, începând din luna martie se va actualiza (din oficiu), în funcție de rata anuală medie a inflației din anul precedent, valoarea indicatorului social de referință, prin care se stabilește nivelul indemnizației. Așadar, indemnizația minimă se va majora, potrivit startupcafe.ro.

Concediu de creștere copil 2022. Cine are dreptul la acești bani
Concediu de creștere copil 2022. Cât este indemnizația de creștere a copilului, cum se calculează și cine are dreptul la acești bani

Cum se calculează indemnizația de creștere copil 2022

Acum că am aflat toate aceste lucruri, mai jos aveți și un exemplu de calcul al indemnizației de creștere copil. Iată cum se calculează aceasta:

Dacă media venitului net lunar obținut în ultimele 12 luni este de 3.000 de lei, atunci indemnizația va fi de 3.000 lei x 0,85%, adică 2.550 de lei lunar.

Este important să menționăm că pentru cele 12 luni se iau în calcul și perioadele în care angajatul a fost în șomaj, concediu medical sau a beneficiat de pensie de invaliditate.

Obligațiile beneficiarului

De asemenea, trebuie menționat și faptul că beneficiarul acestei indemnizații trebuie să anunțe în scris agenția de plăți / primăria în legătură cu orice modificare care intervine în cazul său și care ar putea duce la încetarea sau suspendarea plății drepturilor.

Termenul limită pentru a face acest lucru este de 15 zile lucrătoare de la apariția modificărilor. Dacă beneficiarul nu face acest anunț, fapta este considerată contravenție, iar acesta poate fi sancționat cu o amendă destul de mare. Mai exact, valoarea contravenției poate fi cuprinsă între 500 și 2.000 de lei.