Home » Când, unde, cum » Constantin Brâncuși – 5 lucruri mai puțin știute despre viața și activitatea marelui sculptor român

Constantin Brâncuși – 5 lucruri mai puțin știute despre viața și activitatea marelui sculptor român

Manolică Anca / 19.02.2022, 10:04
Constantin Brâncuși – 5 lucruri mai puțin știute despre viața și activitatea marelui sculptor român

19 februarie, Ziua Națională Constantin Brâncuși. Astăzi se împlinesc 146 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. Este fost considerat unul dintre pionierii sculpturii moderne abstracte, reușind să revoluționeze lumea artei prin talentul său incomesurabil. Descoperă câteva lucruri mai puțin știute despre marele sculptor.

Constantin Brâncuși, geniul artei moderne

Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, din judeţul Gorj, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai familiei Maria și Radu Nicolae Brâncuși, o familie înstărită și respectată în sat. A deprins priceperea în a ciopli lemnul de la meşterii din sat şi îndeosebi de la tatăl şi de la bunicul său, în curând, tot ce avea să iasă din mâinile sale au devenit opere de artă.

Brâncuși este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, o figură centrală în mişcarea artistică modernă, printre lucrările pe care ni le-a lăsat moștenire numărându-se „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Domnişoara Pogany”, „Rugăciunea”, „Somnul” sau „Danaida”.

Sculptorul român a murit pe data de 16 martie 1957, iar e 19 martie era înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris. Începând din 2016, ziua de 19 februarie a fost desemnată Ziua Națională Constantin Brâncuși.

Lucruri mai puțin știute despre Constantin Brâncuşi

1. Părinții l-au crezut mort când avea trei ani

În toamna anului 1879, când se făcea ţuica la cazan, micul Brâncuși, în vârstă de trei ani pe atunci, i-a urmărit pe cei care degustau băutura și, într-un moment de neatenţie, și-a umplut palmele cu ţuică şi a băut pe nerăsuflate. A adormit instantaneu!

Tatăl lui se gândise deja că va trebui să îi facă înmormântarea, dar cineva s-a gândit să o cheme pe Baba Brânduşa, doftoroaie şi servitoare a Brâncuşilor. Aceasta l-a verificat să vadă dacă respiră, după care i-a pus sub nas fecale de cal. Copilul a strănutat puternic, în aplauzele familiei.

Constantin Brâncuși, cel mai mare sculptor român
Constantin Brâncuși, cel mai mare sculptor român

2. Mânca aproape zilnic mămăligă

Gustul mămăligii îi amintea marelui sculptor de anii copilăriei, de locurile în care s-a născut și a copilărit, ce au rămas mereu în sufletul său. Mânca acest preparat aproape zilnic, chiar și la Paris, în SUA sau în orice colţ al lumii se afla. De multe ori apela la cei cunoscuți care veneau din România să îi aducă făină de porumb din țară.

3. I-a frânt inima Mariei Tănase

Pe când avea doar 25 de ani, Maria Tănase s-a îndrăgostit nebunește, la prima vedere, de marele sculptor, care era cu 37 de ani mai în vârstă decât ea. Tânăra „Pasăre măiastră” a a plecat pur și simplu de la un recital, alegând să petreacă două zile și două nopți în atelierul lui, fără să știe că el avea să îi frângă dur inima.

„Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră! Auzi tu, fată, mă înţelegi? Vezi, tu, Mărie!

Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Mă-nţelegi?”, îi declara Brâncuși tinerei Maria Tănase, potrivit cărții lui Petre Pandrea.

3. Nu voia să audă despre căsătorie

Constantin Brâncuși nu s-a căsătorit niciodată și a declarat de nenumărate ori că este însurat pe viață cu arta lui. Însă, se spune că românul a făcut numeroase cuceriri și a frânt inima multor femei.

„Un artist nu trebuie să se însoare, fiindcă poate fi masacrat de femeia lui, care se lăbărțează, încearcă să-l subjuge și să-l transforme în eroul papucului. Bărbatul pleacă în bătălii, moare ca ostaș, se ia de piept cu viața. Femeie lui trebuie să aștepte, ca Penelopa, întoarcerea lui Ulysse.”, spunea Constantin Brâncuși.

4. L-ar fi pus pe Rockefeller să măture

Unele voci spun că atunci când celebrul bancher David Rockefeller, care îl stima foarte mult, a venit în vizită la el, l-a întrebat: „Cu ce te pot ajuta? Să-ţi fac rost de nu-ştiu-ce mobilă?”. Brâncuși, însă, i-a răspuns, tăios: „Ia şi mătură atelierul!”.

5. Și-a câștigat existența, la Paris, spălând pahare

Odată ajuns la Paris, Brâncuși a lucrat la început ca spălător de vase. „La Paris, am lucrat, la început, pentru a-mi câștiga existența, ca spălător de vase în restaurante. Eram un soi de paharnic. Nu turnam vin boierilor. Mă specializasem în spălatul paharelor”, povestea marele sculptor, Constantin Brâncuși.