Home » Când, unde, cum » Cum a reacționat Nicolae Ceaușescu atunci când a fost trădat de Ion Mihai Pacepa, omul lui de încredere

Cum a reacționat Nicolae Ceaușescu atunci când a fost trădat de Ion Mihai Pacepa, omul lui de încredere

Manolică Anca / 18.02.2022, 11:31
Cum a reacționat Nicolae Ceaușescu atunci când a fost trădat de Ion Mihai Pacepa, omul lui de încredere

Ion Mihai Pacepa a fost cel care i-a aplicat una din cele mai dure lovituri fostului dictator român, atât pe plan extern, cât și pe plan intern, după ce a dezertat în SUA în anul 1978. Află cum a reacționat Nicolae Ceaușescu atunci când a descoperit că a fost trădat de acesta și ce măsuri dure a luat dictatorul. Îl considera omul său de încredere.

Ion Mihai Pacepa, spionul al cărui trecut nu anunța nimic important

Ion Mihai Pacepa s-a născut la București pe 28 octombrie 1928 într-o familie modestă. Mama sa era casnică, iar tatăl său tinichigiu auto, o meserie aparent banală, dar care i-a oferit acestuia posibilitatea de a intra în spionaj. Student în an terminat la Facultatea de Chimie Industrială din București, acesta a fost racolat de Securitate, ajungând ofițer.

În 1956, proaspătul inginer Pacepa pleca în Republica Federală Germania, în rolul de adjunct al misiunii diplomatice a României. De fapt, el era șeful rezidenței de spionaj a țării. Pacepa s-a folosit de toate contactele sovietice, a deprins tehnicile spionajului pe teritoriul unui alt stat și, având acces la informații culese de ruși, a reușit să fie un element extrem de important pentru Securitate.

După ce a stat zece ani în RFG, Pacepa a fost chemat acasă, unde i-a fost oferită oportunitatea de a deveni adjunct al Direcției de Informații Externe (DIE). Vreme de șase ani, a pus bazele unei rețele ample de spioni care aveau în principal misiunea de a sustrage secrete industriale și tehnologice pentru regimul ceaușist.

A devenit consilier al dictatorului Nicolae Ceaușescu

Totul i-a mers foarte bine lui Pacepa, astfel că, după alți șase ani, în 1972, a fost numit consilier al lui Nicolae Ceaușescu. Din această postură, el a ajuns mai mult decât un lider al spionajului comunist român, chiar un confident al fostului dictator.

Mulți istorici au afirmat că prin el companiile străine și regimul comunist au plimbat sume imense de bani și valori ca mită. Grație acestei poziții, Ion Mihai Pacepa a beneficiat încă din anii ‘70 de o întreagă suită de beneficii: vilă cu piscină, saună și teren de tenis pe Aleea Alexandru din București, șoferi la dispoziție și un salariu la fel ca cel al prim-ministrului.

Ion Mihai Pacepa, omul de încredere al lui Ceaușescu
Ion Mihai Pacepa, omul de încredere al lui Ceaușescu

Cum a fost trădat Nicolae Ceaușescu de Ion Mihai Pacepa. Fuga l-a paralizat pe dictator

Pacepa devenise unul din oamenii cei mai de încredere ai lui Nicolae Ceaușescu, dar tot el a fost cel care i-a dat una din cele mai mari lovituri dictatorului. În vara anului 1978, Ceaușescu era la apogeul puterii sale și nimeni și nimic nu îi amenința puterea.

Însă, pe cât de mare era încrederea dictatorului în Pacepa, pe atât de mare a fost șocul atunci când, în ziua de 24 iulie 1978, aflat în Germania la Bonn, Pacepa a cerut azil SUA. Iar șocul a fost unul uriaș! Ulterior, acesta a decis să schimbe din temelii sistemul, dar mai ales personalul Securității externe a Republicii Socialiste Române.

„Singurul mai apropiat de Ceauşescu a fost Pacepa. De aceea, Ceauşescu a suferit enorm de mult când Pacepa a trădat şi a fugit. El era omul de încredere al lui Ceauşescu. El făcea tot. Pacepa era o minte strălucită, însă avea un dispreţ total pentru Nicolae şi Elena Ceauşescu.”, a declarat Emilia Marinela Macovescu, soţia fostului ministru de Externe al României, George Macovescu, din perioada 1972-1978, pentru Historia.

Enigmele fugii generalului Pacepa rămân numeroase. Se spune că motivul prezenței sale în Germania era un mesaj secret din partea dictatorului pentru cancelarul german Helmut Schmidt. O altă ipoteză spune că Pacepa ar fi avut în servieta sa câteva milioane de dolari pentru a încheia un contract discret între statul român și o firmă germană.

„Pacepa a fost cel mai galonat defector din serviciile secrete românești și unul din cei mai importanți din întreg spionajul est-european.”, a spus despre el istoricul Adrian Cioroianu.

Ascensiunea Elenei Ceaușescu a avut legătură cu fuga lui Ion Mihai Pacepa

Istoricul a subliniat, de asemenea, că după imensa dezamăgire pe care Ion Mihai Pacepa i-a produs-o lui Ceaușescu, acesta din urmă a devenit extrem de bănuitor cu cei din jurul său, ajungând să aibă încredere aproape doar în Tovarășa Elena Ceaușescu.

După ce a dezertat, regimul comunist l-a condamnat de două ori la moarte pe Pacepa pentru înaltă trădare. A fost pusă pe capul său o recompensă de două milioane de dolari. „Pe termen lung fuga lui Pacepa a dus la șubrezirea regimului comunist al lui Ceaușescu, dar pe termen scurt defectarea lui Pacepa a sporit puterea politică a Elenei Ceaușescu”, a mai spus Adrian Cioroianu.