Home » Când, unde, cum » Cum alegi corect dovleacul pentru copt sau pentru plăcintă. Detaliul de care e bine să ții cont

Cum alegi corect dovleacul pentru copt sau pentru plăcintă. Detaliul de care e bine să ții cont

Alexandru Cazacu / 13.10.2021, 13:38
Cum alegi corect dovleacul pentru copt sau pentru plăcintă. Detaliul de care e bine să ții cont

Pentru cei mai neexperimentați dintre noi, alegerea unui dovleac bun de preparat poate fii destul de dificilă, mai ales că, în magazine găsim fel și fel de dovleci, de toate mărimile și culorile. Așadar, dacă te-ai decis să faci o plăcintă delicioasă cu dovleac, noi îți vom spune cum să alegi corect dovleacul și la ce aspecte trebuie să fii atent atunci când mergi la cumpărături.

Cum alegi corect dovleacul pentru copt sau pentru plăcintă

După cum spuneam, pe piață există mai multe soiuri de dovleac, iar asta ne poate da mari bătăi de cap atunci când nu știm exact ce vrem să cumpărăm de fapt. Ei bine, nu intra în panică, deoarece noi îți vom prezenta câteva sfaturi utile care să te ajute în acest sens. Hai să vedem cum alegem dovlecii pentru copt sau pentru plăcinte.

Mai întâi trebuie să menționăm faptul că nu doar plăcinta se face din dovleac. Acesta se poate găti în mai multe feluri, așadar trebuie să știi ce fel de dovleac să cumperi. De exemplu, în România există două specii de dovleac mai populare, care se folosesc în bucătărie. Mai exact, dovleacul pentru plăcinte este portocaliu, rotund, puțin turtit și cu un gust dulce și aromat. Pe de altă parte, dovleacul folosite în special la preparatele sărate este lunguieț, gălbui și nu foarte dulce. Pe lângă faptul că dovlecii nu trebuie să fie pătați sau moi, există și alte lucruri pe care trebuie să le avem în vedere atunci când alegem dovleacul. Iată care sunt acestea.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Cum alegi corect dovleacul pentru copt sau pentru plăcintă
Cum se alege corect dovleacul pentru copt sau pentru plăcintă

Citiți eticheta

Dacă alegem să cumpărăm dovleacul din supermarket, cel mai probabil, acesta va avea etichetă. Este foarte important să o citim cu atenție. Ei ar trebui să fie etichetați precum ”dovleci plăcintari”. Nu trebuie să îi confundăm cu cei ornamentali. Așadar dacă nu sunteți sigur că acesta este produsul de care aveți nevoie, este indicat să întrebăm de o persoană care lucrează în locul respectiv.

Dacă este posibil, cumpărați felii de dovleac

De ce ar trebui să facem acest lucru? Ei bine, în acest fel vom putea vedea cum arată miezul dovleacului. Ba chiar mai mult de atât, dacă dovleacul este tăiat, feliile vor fi împachetate corespunzător și probabil vor avea o etichetă cu informații despre acesta, inclusiv și soiul dovleacului.

Atenție la codița dovleacului

Ca și la pepenii roșii, codița este foarte importantă atunci când alegem dovleacul. În funcție de cât este de verde, aceasta ne poate arată că dovleacul este mai proaspăt și a fost cules de curând. De asemenea, puteți ciocăni dovleacul cu degetul mijlociu, iar dacă acesta sună a gol, înseamnă că este copt.

Mărimea dovleacului

Este bine să vă gândiți la cantitatea de care aveți nevoie și să îl cumpărați dovleacul de mărimea potrivită. Dacă nu folosiți tot dovleacul, ar fi păcat să aruncați ce vă rămâne. Cu toate acestea, dacă totuși ați cumpărat un dovleac prea mare, puteți pune o folie alimentară peste restul de dovleac și să îl păstrați la frigider. Evident, nu pentru o perioadă prea lungă de timp.