Home » Când, unde, cum » Cum arată pașapoartele angajaților Interpol și ai Națiunilor Unite. Conțin date speciale

Cum arată pașapoartele angajaților Interpol și ai Națiunilor Unite. Conțin date speciale

Cojocaru Cristian / 20.01.2022, 16:54
Cum arată pașapoartele angajaților Interpol și ai Națiunilor Unite. Conțin date speciale

Atât membrii Interpol cât și cei ai Națiunilor Unite și instituțiilor din cadrul acesteia au un alt tip de pașaport. Acestea pașapoarte le oferă anumite privilegii atunci când tranzitează o altă țară. Află cum arată pașapoartele angajaților Interpol și ai Națiunilor Unite și ce date conțin acestea.

Pașapoartele Interpol și ale Națiunilor Unite au anumite avantaje

Pașapoartele celor două instituții sunt diferite față de un pașaport normal. Astfel, pașaportul celor de la Interpol are acest cuvânt imprimat pe copertă fiind destinat exclusiv angajaților organizației. Documentele pentru călătorie vin atât în formatul unui pașaport electronic cât și sub forma unei cărți de identitate electronică.

Ambele dețin circuite integrate care conțin informații personale despre angajatul respectiv precum amprentele digitale sau o fotografie a acestuia. Acest tip de document a apărut în cadrul celei de-a 79-a Adunări Generale a Interpol care a avut loc în anul 2010. Astfel, atunci când se află pe urmele unor infractori internaționali, agenții să nu se mai confrunte cu birocrația cu care au de-a face atunci când se află la un punct de trecere al frontierei.

Cu toate că în prezent, Interpol numără peste 1.000 de angajați, nu se știe exact câți dintre aceștia dețin astfel de documente. Totodată articolele din ultimii ani au demonstrat că mitul potrivit căruia agenții Interpol pot trece peste granițe, este unul fals. În cazul Națiunilor Unite, acesta se numește „laissez-passer” sau UNLP, ori LP.

Acesta este un document de călătorie diplomatic eliberat de către Națiunile Unite în conformitate cu prevederile articolului VII din Convenția din 1946 cu privire la privilegiile și imunitățile Națiunilor Unite. UNLP este eliberat personalului ONU și OIM, precum și membrilor personalului organizațiilor internaționale precum OMS, AIEA, Organizația Mondială a Turismului, Comisia pregătitoare a Organizației Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare, Organizația pentru interzicerea armelor chimic (OIAC), Organizația Mondială a Comerțului, Fondul Monetar Internațional, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) și Banca Mondială. Documentul este scris în engleză și franceză, limbile de lucru ale Națiunilor Unite.

pașapoartele interpol națiunilor unite
Pasapoartele celor de la Interpol au printat pe coperta denumirea organizatiei

Datele pe care trebuie să le conțină „laissez-passer”

UNLP este un document de călătorie valabil, care poate fi folosit ca un pașaport național numai în legătură cu călătoriile în misiuni oficiale. Cu toate acestea, deținătorii UNLP întâlnesc adesea oficiali de imigrare care nu sunt familiarizați cu documentul și le cer să prezinte în plus un pașaport național.

Ca și în cazul pașapoartelor naționale, unele țări/regiuni îl acceptă pentru intrare fără a fi nevoie de viză de exemplu, Turkmenistan, Kenya, Regatul Unit, Spațiul Schengen, Liban etc., în timp ce alte țări pot solicita o viză înainte ca acesta să poată fi acceptat la intrarea în țară. Majoritatea funcționarilor dețin un UNLP albastru, care este similar ca statut juridic cu un pașaport de serviciu. Un UNLP roșu este eliberat oficialilor deosebit de înalți și conferă statut similar unui deținător de pașaport diplomatic.

O pagină de date are o zonă vizuală și o zonă digitală. Zona vizuală are o fotografie a deținătorului, date despre pașaport și date despre deținătorul LP mult similare cu un pașaport normal. Naționalitatea și locul nașterii titularului pașaportului nu sunt menționate într-un UNLP. Un astfel de pașaport conține:

 • Fotografie;
 • Tip (de document);
 • Cod (al organizației emitente);
 • Numărul de laissez-passer;
 • Nume și prenume;
 • Titlu (postului);
 • Data de naștere;
 • Sex;
 • Oficial al (ONU/UNA);
 • Data emiterii;
 • Data de expirare;
 • Autoritate;
 • Semnătura (pe pagina opusă).