Home » Când, unde, cum » Cum trebuie să-ți alegi nașii de nuntă și pe cine trebuie să pui conform tradiției

Cum trebuie să-ți alegi nașii de nuntă și pe cine trebuie să pui conform tradiției

Ileana Mladinoiu / 19.06.2021, 14:13
Cum trebuie să-ți alegi nașii de nuntă și pe cine trebuie să pui conform tradiției

O căsătorie, pentru a fi autentică, trebuie să corespundă unor condiții prestbilite sau criterii. Ambii soţi e bine să știe că mariajul lor nu poate avea loc dacă nu este liber consimţit, absolut ca scop, indisolubil, roditor, așa cum o cer normele bisericești.

Cum trebuie să-ți alegi nașii de nuntă

Referindu-ne la mariaj indisolubil/căsătorie indisolubilă, trăim vremuri în care  aproximativ 50% dintre cupluri divorțează. De aceea, orice căsătorie de durată este un semn excelent, în cele din urmă un semn de la Dumnezeu.

A rămâne absolut credincios în căsătorie, a te căsători în biserică înseamnă a avea încredere mai mult în ajutorul lui Dumnezeu decât în ​​propria ta capacitate de a iubi.

„Căsătoria este o instituţie divină, o Taină a Bisericii. Aşa cum de multe ori s-a subliniat, Biblia începe şi se încheie cu o căsătorie”.

Vocaţia firească pentru fiecare bărbat şi femeie este să se căsătorească şi să aibă copii: „Creşteţi şi vă înmulţiţi”, după cum spune Scriptura. Din perspectiva vocaţiei monahale, căsătoria reflectă destinul veşnic al unirii, căsătoria dintre Dumnezeu şi om.

Căsătoria care face ca doi iubiți să coboare mână în mână este consfințirea supremă a fuziunii sufletelor, ca să parafrazăm pe scriitorul Ernest Legouve.

După ce v-ați lămurit cum stau treburile cu mariajul, care este importanța lui, v-ați decis să faceți nunta și sunteți în căutare de nași.

Mulți pretendenți consideră că este foarte dificil să-și aleagă nașii de nuntă. Pentru unii, nașii exemplari sunt cei care pot aduce o contribuție financiară serioasă, oameni influenți. Le putem spune că această alegere nu este dintre cele mai fericite. Alții sunt mult mai interesați de comportamentul nașilor în viața lor viitoare și credem că merită interes.

Cum trebuie să-ți alegi nașii de nuntă
Cum trebuie să-ți alegi nașii de nuntă

Pe cine trebuie să pui conform tradiției

Alegerea nașilor reprezintă o hotărâre importantă pe care mirii trebuie să o ia împreună. Vă amintiți că în trecut nasii ocupau un loc important în viața de familie a viitorilor soți. Erau considerați indrumatorii celor care își unesc destinele prin căsătorie, oameni respectabili și buni sfătuitori ai cuplului tânăr.

Altele sunt criteriile din vremurile actuale. Bazate pe prietenie, interese și preocupări comune. Pe bună dreptate, s-ar putea afirma că rolul lor clasic s-a estompat, deși  alegerea nașilor de nuntă nu este întâmplătoare.

Tot conform tradiției, primul solicitat pentru a îndeplini rolul de naș de cununie ar fi nașul de botez al mirelui. Pot fi solicitați și nasii parinților mirelui sau miresei. O regulă clar determinată nu există. Bisericia ortodoxă cere doar ca nașii să fie cununați religios, să fie de aceeași religie, fiindcă le acordă acestora un rol deosebit, considerându-i călăuzitorii mirilor pe calea credinței. Iată motivul pentru care preotul le înmână în biserică lumânările aprinse.

Despre nași se mai spune că sunt martorii și garanții temeiniciei angajamentelor și ale juramintelor reciproce luate de viitorii soti, ai trăiniciei legăturii lor pentru tot restul vietii.

Armonia și înțelegerea, aspecte importante în această alegere

Se recomandă ca mirii să se îndrepte spre un cuplu cu o viață normală, prieteni buni, cu care să trăiască în armonie și înțelegere. Cu ei se vor sfătui la bine și la greu, pe ei ar trebui să se poată baza.

Potrivit ziarullumina.ro, „naşii au rolul de a veghea ca finii lor să păşească pe traseul unic al vieţii lor, fiind alături de ei în momentele de bucurie, dar mai ales în clipele când situaţia devine tensionată, când apar conflicte sau discuţii aprinse, inerente vieţii de familie, dar care pot fi depăşite prin împreună-lucrarea şi ajutorul moral-sufletesc al naşilor”.

Alegerea nașilor se va face cu 10-12 luni înainte de eveniment sau la putin timp după ce s-a fixat data nunții. Puteți face o lista cu prietenii de familie care v-ar plăcea să vă cunune sau întrebați-i pe părinti ce nași v-ar propune.

Dupa ce vitorii miri și-au ales nașii de nuntă, vor stabili o întâlnire acasă la ei, unde vor merge cu cadouri alese sau cu delicii culinare mai rafinate. În caz că stăpânul casei acceptă cadoul, fiți mulțumiți că este de acord să devină naș. Respingerea darului poate însemna că veți fi nevoiți să vă căutați alți părinți spirituali.

Ileana Mlădinoiu