Home » Când, unde, cum » De ce are măgarul cruce pe spate. Povestea specială pe care o ascunde

De ce are măgarul cruce pe spate. Povestea specială pe care o ascunde

Alexandru Cazacu / 19.01.2022, 08:51
De ce are măgarul cruce pe spate. Povestea specială pe care o ascunde

Blând și ascultător, încă din cele mai vechi timpuri, asinul a fost  de mare ajutor pentru om, fiind adesea întâlnit în legendele și credințele multor popoare. Cel mai probabil, mulți dintre cei care au văzut un măgar au observat dungile în formă de cruce de pe spatele acestuia. Dar de ce are măgarul cruce pe spate? Povestea este una foarte interesantă.

De ce are măgarul cruce pe spate

Se spune că atunci când a făcut animalele, Dumnezeu a făcut și un măgar. Animalul avea urechile la fel de lungi și era la fel de docil ca și în zilele noastre. În ceea ce privește crucea de pe spatele asinului, ei bine, se pare că astfel a fost binecuvântat de către Dumnezeu, atunci când Mântuitorul l-a încălecat la intrarea în Ierusalim. Așadar, măgarul ar avea acest semn pe spinare, deoarece L-a cărat în spate pe Iisus, Cel care a dus Crucea.

Toată lumea știe că măgarul este un animal ascultător și blând, iar după cum spuneam, el a fost încă din vremurile de mult trecute un ajutor de nădejde pentru om, putând duce în spate greutăți foarte mari. De asemenea, atunci când au fugit din Egipt pentru a scăpa de mânia lui Irod, călare pe măgar au călătorit și Sfânta Fecioară Maria cu pruncul Iisus și Sfântul Iosif.

Motivul pentru care măgarul are o cruce pe spate

Trei decenii mai târziu, Iisus Hristos a intrat în cetatea Ierusalim călare pe un asin, fiind întâmpinat de o mulțime de credincioși. Mântuitorul era dus în spate de un animal blând și simplu, fapt care arăta smerenia și modestia.

Iisus nu a venit călare pe un cal, deoarece la vremea respectivă caii erau folosiți doar de soldați în război sau de oamenii bogați, iar Mântuitorul era „Domnul Păcii”, al oamenilor simpli și a celor umili. După cum am menționat și anterior, se spune că măgarul a fost binecuvântat de către Dumnezeu, pentru că este singurul animal care are semnul crucii pe spate încă de la naștere, potrivit crestinortodox.ro.

„Atunci când a făcut Dumnezeu animalele pe pământ, a făcut și pe măgar, urechiat și blând tot ca acum … iar dunga ce o are pe spinare, în forma de cruce, se povestește că acest semn i-a fost făcut de Dumnezeu, când l-a binecuvântat, pe vremea când l-a încălecat Iisus Hristos, spre a intra în Ierusalim”, conform unei vechi legende.

De ce are măgarul cruce pe spate. Ce poveste specială ascunde
De ce are măgarul cruce pe spate. Ce poveste specială ascunde

Diavolul nu se poate preschimba în măgar

Ba chiar mai mult de atât, potrivit credinței populare, se pare că deși necuratul poate lua forma oricărei vietăți de pe fața pământului, nu poate să se transforme în măgar. Se mai spune că nici nu poate face vreun rău asinului sau celor care sunt întovărășiți în călătorie sau la munca de acest animal, mai scrie sursa citată.

Așadar, semnul crucii de pe spinarea animalului nu este întâmplător, pentru că știind că măgarul va trăi și va ajuta la împlinirea planului Său, Dumnezeu l-a binecuvântat cu această cruce.