Home » Când, unde, cum » De ce cad frunzele din copaci toamna

De ce cad frunzele din copaci toamna

Ileana Mladinoiu / 15.05.2021, 10:52
De ce cad frunzele din copaci toamna

Întrebarea te poate face să zâmbești, dar cine nu și-a pus-o. Ea atrage după sine o alta: de ce coniferelor nu li se întâmplă același lucru. Natura știe ce are de făcut pentru fiecare anotimp, iar căderea frunzelor din copaci toamna este un argument convingător.

Cu certitudine, dacă majoritatea copacilor își pierd frunzele toamna, mecanismul nu constituie un  capriciu, ci o necesitate. Căderea frunzelor este vitală pentru un copac, care nu face altceva decât să pună în practică o măsură naturală de protecție împotriva frigului/înghețului ce va veni.

Până la căderea lor, la începutul toamnei, în fiecare an, pădurile/păduricile se transformă, împodobindu-se cu culori aurii, portocalii, cupru și violet. Dar vine un moment când temperaturile încep să scadă, iar frunzele copacilor se răsucesc și se așează pe pământ.

Pun în aplicare un proces ce le permite să trăiască în mișcare lentă în timpul iernii viitoare și să evite consum de energie. Pentru că, dacă trunchiurile și ramurile sunt izolate de scoarță și dacă rădăcinile rămân adăpostite în sol, frunzele reprezintă o problemă. Țesăturile lor nu pot rezista la scăderea temperaturilor.

Acoperite cu senzori fotosensibili care răspund la scurtarea zilei, aceștia determină eliberarea masivă de etilenă, un hormon vegetal secretat de copaci. Este semnalul/informația livrată copacilor. Arborii simt că frigul se întoarce și secretă un șir de dopuri mici de plută ce ajung în pedunculii frunzelor pentru a tăia seva.

Astfel, lipsite de apă și minerale, frunzele își pierd flexibilitatea. Fotosinteza este întreruptă și se degradează clorofila. Pigmenții roșii, galbeni sau portocalii preiau și oferă pădurilor noastre frumoasele lor culori de toamnă, despre care s-a vorbit la începutul articolului. La cea mai mică rafală de vânt, legăturile frunzelor se rup apoi și cad la pământ.

De ce cad frunzele din copaci toamna
De ce cad frunzele din copaci toamna

Ce frunze sunt veșnic verzi și nu cad

Pentru conifere, strategia naturii este diferită. Frunzele lor sunt sub formă de ace mici acoperite cu ceară. Stratul izolant îi ajută să reziste frigului. Mai ales că suprafața redusă a acestor ace îi ajută, de asemenea, să supraviețuiască iarna. La această superizolație se adaugă substanțe speciale care oferă frunzei posibilitatea să reziste mai bine la frig.

Protejate în mod natural, frunzele acestea nu mai sunt considerate consumatoare de energie. Prin urmare, copacul le păstrează, deoarece nu îl împiedică să intre în modul latent de iarnă. În regiunile cu climat mediteranean, mai multe specii de copaci, cum ar fi, în special, stejarul și măslinul își păstrează frunzele și în timpul iernii.

Așadar, frunza este un colector solar. Dă posibilitatea copacului să transforme lumina soarelui în energie. Frunzele cad, dar copacul nu moare. El își va petrece iarna trăind în mișcare lentă.

Deși te cuprinde tristețea, când copacii sunt văzuți goi, și i-am vrea plini de frunze și roade, cum bine sună versurile cântecului compus (în 1980) și interpretat de Margareta Pâslaru, inspirată de versurile poeziei “Cântec” de Ana Blandiana.

„Lasă-mi, toamnă, pomii verzi,
Uite, ochii mei ţi-i dau.
Ieri spre seară-n vântul galben
Arborii-n genunchi plângeau.

Lasă-mi, toamnă, cerul lin.
Fulgeră-mi pe frunte mie.
Astă-noapte zarea-n iarbă
Încerca să se sfâşie.

Lasă-mi, toamnă, ziua, nu mai
Plânge-n soare fum.
Înserează-mă pe mine,
Mă-nserez oricum.”