Home » Când, unde, cum » De ce ciocolata albă nu este de fapt ciocolată. Ce conține

De ce ciocolata albă nu este de fapt ciocolată. Ce conține

Manolică Anca / 01.02.2022, 14:38
De ce ciocolata albă nu este de fapt ciocolată. Ce conține

Mulți oameni adoră ciocolata. De fapt, este cel mai populară dulce din lume. Unele studii spun că mâncatul ciocolatei te poate ajuta să trăiești mai mult, altele spun că poate imita sentimentul de îndrăgostire. Iubita bomboană este cunoscută pentru culoarea sa maro închis, dar există și o variantă albă. Este ciocolata albă cu adevărat ciocolată?

De ce ciocolata albă nu este de fapt ciocolată

Ciocolata, în special ciocolata fină, este adesea vândută în funcție de cât de „neagră” este, ambalajele afișând un procent, de exemplu, 35 la sută, 55 la sută, 78 la sută și așa mai departe, care indică cantitatea de pudră de cacao și de unt de cacao din ciocolată. Amestecurile cu procente mai mici sunt mai apropiate de ciocolata cu lapte, în timp ce amestecurile cu procente mai mari sunt mai întunecate și mai puțin dulci.

O boabă de cacao este alcătuită din 45% de cacao în substanță uscată (aroma) și 55% de unt de cacao (suportul aromei). După procesul de fermentare, coaja este îndepărtată de pe boabele de cacao pentru a produce cacao în formă de nucă. Acești sâmburi sunt măcinați pentru a produce masa de cacao sau ciocolata pură în formă brută.

Masa de cacao se prezintă de obicei sub formă lichidă, iar acest lichid de ciocolată poate fi prelucrat în cele două componente ale sale, substanța solidă de cacao și untul de cacao. Lichidul de ciocolată este amestecat cu unt de cacao în diferite cantități pentru a obține diferite tipuri de ciocolată. Începând mai întâi cu cea mai mare cantitate de lichior de cacao, iată ce conține fiecare tip de ciocolată:

  • Ciocolata neagră: lichior de cacao, unt de cacao, zahăr și (uneori) vanilie
  • Ciocolată cu lapte: lichior de cacao, unt de cacao, zahăr, lapte sau lapte praf și vanilie
  • Ciocolata albă: unt de cacao, zahăr, lapte sau lapte praf și vanilie.
De ce ciocolata albă nu este de fapt ciocolată
De ce ciocolata albă nu este de fapt ciocolată

Ciocolata albă nu include lichior

După cum se poate vedea, ciocolata albă nu include lichior și este făcută doar din partea de unt de cacao din boabă (partea de grăsime vegetală din lichiorul de cacao separată de substanțele solide în timpul măcinării), împreună cu substanțe solide din lapte, zahăr și, uneori, vanilie.

Așadar, din punct de vedere tehnic, ciocolata albă nu este o ciocolată, fiind făcută fără pudră de cacao. Asta nu înseamnă că nu este delicioasă, desigur, dar ciocolata albă este doar unt de cacao amestecat cu lapte și zahăr (untul de cacao este o grăsime vegetală, nu foarte diferită de uleiul de măsline sau de uleiul de porumb, cu excepția faptului că este derivat din boabele de cacao).

După cum notează site-ul Fine Chocolate Industry, ciocolata neagră „nu ar trebui să conțină alte ingrediente în afară de: lichior de cacao, zahăr, unt de cacao, lecitină și vanilie”. Cu alte cuvinte, untul de cacao este un ingredient al ciocolatei, dar untul de cacao în sine nu este ciocolată.