Home » Când, unde, cum » De ce este dovleacul simbolul Halloween-ului și ce se folosea inițial pentru a reprezenta această sărbătoare

De ce este dovleacul simbolul Halloween-ului și ce se folosea inițial pentru a reprezenta această sărbătoare

Alexandru Cazacu / 27.10.2021, 12:15
De ce este dovleacul simbolul Halloween-ului și ce se folosea inițial pentru a reprezenta această sărbătoare

Atât în Statele Unite ale Americii, cât și în restul lumii, mai nou, dovleacul este asociat cu Halloween-ul. Cu toate acestea, de ce este dovleacul simbolul Halloween-ului și ce se folose inițial pentru a reprezenta această sărbătoare? Ei bine, aceste lucruri le veți afla în rândurile de mai jos.

De ce este dovleacul simbolul Halloween-ului

Se pare că tradiția de transformare a dovlecilor în felinare de Halloween își are originile în Irlanda. La vremea respectivă, se pare că felinarele erau făcute napi. Abia ulterior, când irlandezii au ajuns pe tărâmurile Americii de Nord și au descoperit dovleacul, a luat naștere noul obicei de Halloween.

În zilele noastre, dovleacul este cel mai cunoscut simbol al aceste sărbători. La baza tradiției de sculptare a dovleacul de Halloween stă povestea lui ”Jack-o’-lantern”, originară din cultura irlandeză.

Legenda lui ”Jack-o’-lantern”

După cum spuneam, obiceiul de a sculpta dovleci cu ocazia Halloween-ului pleacă de la o veche povestea irlandeză, cea a lanternei lui Jack. Se pare că povestea pornește de la un bărbat care a reușit să păcălească diavolul să urce într-un copca. Ei bine, când cel rău a ajuns în vârful copacului, Jack a sculptat o cruce pe trunchiul acestuia, pentru a-l împiedica să coboare. Așadar, bărbatul a făcut o înțelegere cu necuratul. Mai exact, pentru a-l lăsa să coboare din copac, diavolul trebuia să îi promită lui Jack că nu îl la chinui și ispiti niciodată. Se pare că au căzut de acord în acest sens, însă înțelegerea nu a fost una de bun augur pentru Jack.

De ce spunem acest lucru? Ei bine, după moartea bărbatului, trupul său a rămas blocat pe ”cărarea” dintre Rai și Iad, pentru că nu era primit în niciuna dintre aceste lumi. Evident, în Iad nu i s-a permis intrarea din cauza înțelegerii cu diavolul. Pe de altă parte, Raiul nu i-a deschis porțile lui Jack din cauza păcatelor pe care le-a făcut pe Pământ.

Cum a ajuns dovleacul simbolul Halloween-ului
Cum a ajuns dovleacul simbolul Halloween-ului

 

Așadar, sufletul bărbatului a primit atunci un tăciune aprins care să îi lumineze ”drumul întunecat” dintre cele două tărâmuri. Potrivit legendei, începând de atunci, Jack a fost condamnat să rămână pe calea dintre Rai și Iad și să alunge duhurile rele, iar în acest fel să își câștige dreptul de a intra în Paradis. Astfel, tăciunele aprins pe care Jack l-a primit este de fapt lanterna de la care a pornit obiceiul irlandezilor de a sculpta și lumina dovlecii.

Înainte de dovleac a fost napul

După cum spuneam și la începutul articolului, inițial simbolul Halloween-ului era napul. La acele vremuri, irlandezii și scoțienii foloseau napii pentru a-i transforma în felinare. Se credea că aceste ”lanterne” luminau sufletele morților. De asemenea, în unele zone din Marea Britanie și Irlanda, localnicii foloseau gulii sau sfeclă pentru a realiza felinarele.

Dovleacul a înlocuit napul abia după ce imigranții irlandezi au ajuns în America de Nord. Evident, principalul motiv a fost mărimea dovleacului. De asemenea, dovlecii erau mai ușor de găsit și de sculptat. Sculptatul dovlecilor a intrat în tradițiile de Halloween abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, potrivit copilul.ro.