Home » Când, unde, cum » De ce trebuie neapărat să vizitezi lacul Vulturilor dacă nu ai făcut-o până acum

De ce trebuie neapărat să vizitezi lacul Vulturilor dacă nu ai făcut-o până acum

Alexandru Cazacu / 30.08.2021, 11:02
De ce trebuie neapărat să vizitezi lacul Vulturilor dacă nu ai făcut-o până acum

Situat la o altitudine de 1.420 de metri, în Munții Siriului, Lacul Vulturilor este un lac periglaciar. Datorită peisajelor incredibile care îl înconjoară, acesta este vizitat anual de foarte mulți turiști, fiind una dintre cele mai apreciate atracții turistice din județul Buzău.

Ce trebuie să știi despre Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund are o suprafață de 10.000 de metri pătrați și o adâncime maximă de 3 metri. După cum spuneam și mai sus, acest lac este situat la o altitudine de 1.420 de metri în Minții Siriului, la est de Culmea Mălâia (1.662 m), care este delimitată în est de un versant abrupt și are două microdepresiuni. Într-una dintre acestea se află Lacul Vulturilor, iar în cealaltă Lacul Sec.

Nu mulți sunt cei care știu că Lacul Vulturilor este una dintre puținele locații din țara noastră unde se pot vedea caprele negre.

Obiective turistice în zona Lacului Vulturilor

Poți spune că această zonă este un adevărat colț de rai, cu peisaje incredibile și locuri deosebite. Nenumăratele atracții turistice din Munții Siriu, fac ca Lacul Vulturilor să fie vizitat anual de foarte mulți turiști. Iată care sunt principalele obiective turistice de aici.

Lacul de acumulare Siriu

Pe DN 10, între Brașov și Buzău puteți găsi Lacul Siriu. Acesta are o lungime de aproximativ 10 km, fiind situat pe cursul superior al râului Buzău. Lacul Siriu are 122 m înălțime și a fost construit între 1975 și 1994, iar barajul a fost construit prin unirea a doi munți. Mai exact, este vorba despre masivul Siriu și masivul Podul Calului.

Lacul sec

O altă atracție turistică din această zonă este Lacul Sec. Acesta se află la nord de Lacul fără fund și are o suprafață de 12.400 de metri pătrați. De fapt, ai putea spune că aceasta este o mlaștină, având doar unele ochiuri de apă, adânci de doar aproximativ 10 cm.

Cascada Cașoca

Această cascadă este situată în apropierea Barajului Siriu, pe drumul forestier Cașoca. Cascada Cașoca (Pruncea) are o cădere de apă de 17 metri. Potrivit unei legende, se spune că în partea stângă a acesteia a fost ascunzătoarea haiducului Gheorghelaș, fost pandur din oastea lui Tudor Vladimirescu.

Obiective turistice în apropierea Lacului Vulturilor. Cascada Pruncea
Obiective turistice în apropierea Lacului Vulturilor. Cascada Cașoca (Pruncea)

Pasul Tătarilor

Tabla Buții sau Pasul Tătarilor este o trecătoare situată la o altitudine de 1.340 de metri și leagă Valea Buzăului de Valea Teleajănului. Aceasta a fost un punct de graniță între Muntenia și Transilvania.

Cum poți să ajungi la Lacul Vulturilor

Trebuie să menționăm faptul că la Lacul Vulturilor puteți ajunge pe mai multe trasee. Acestea sunt următoarele:

  • Primul traseu: Siriu – Satul Bontu Mare – Cătun Gura Milei – Valea Milea – Lacul Vulturilor.
  • Traseul al doilea: spre Poarta Vânturilor: Cabana Lacul Vulturilor – Lacul Sec – Șaua ”Poarta Vânturilor”.
  • Al treilea traseu: Cascada La Șipot – Chiojdu – Lacul Vulturilor.
  • De asemenea, la Lacul Vulturilor poți ajunge și prin Valea Neagra pe un traseu de aproximativ patru ore: Gura Siriului – Dosul Muntelui – Poarta Vânturilor, iar apoi continuând pe traseul al doilea.
  • Traseul 5: Acesta are poate fi parcurs în aproximativ 3,5 ore și începe din localitatea Crasna – Valea Urlătoarea – Poarta Vânturilor.