Home » Când, unde, cum » Florii 2022. Ce se mănâncă în această zi ca să ai noroc tot anul

Florii 2022. Ce se mănâncă în această zi ca să ai noroc tot anul

Alexandru Cazacu / 15.04.2022, 13:21
Florii 2022. Ce se mănâncă în această zi ca să ai noroc tot anul

Creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile cu o săptămână înainte de Paște. Anul acesta Paștele pică pe 24 aprilie, așa că, Floriile se celebrează pe data de 17 aprilie. Această sărbătoare este foarte importantă și amintește despre intrarea Mântuitorului în Ierusalim. La fel ca și multe alte sărbători ale românilor și Floriile au nenumărate tradiții și obiceiuri. Află în continuare ce se mănâncă în această zi pentru a avea noroc tot anul.

Florii 2022. Ce să mănânci în această zi ca să ai noroc tot anul

În perioada postului Paștelui, în ziua de Florii este a doua dezlegare la pește. Conform tradiției creștine, în această zi de sărbătoare nu trebuie să lipsească de pe masă peștele. Dar de ce se mănâncă pește de Florii? Ei bine, se spune că Iisus Hristos ar fi cerut să mănânce pește în această zi, iar datorită acestui lucru Biserica Ortodoxă dă dezlegare la pește.

Ba chiar mai mult de atât, o vorbă din popor spune că, cei care consumă pește de Florii vor avea noroc tot anul. De asemenea, peștele mâncat de Florii va avea puteri tămăduitoare și va vindeca orice boală.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Ce se mănâncă de Florii
Ce să mănânci de Florii ca să ai noroc tot anul

De ce se merge la biserică cu o ramură de salcie

De Florii, oamenii merg la biserică cu crenguțe de salcie. Ramurile sunt sfințite, iar credincioșii le pun apoi la icoane și la ușa casei pentru a fi ferită de rele. De asemenea, crenguțele de salcie mai sunt legate și la pomii fructiferi pentru a da roade bogate. Se spune că ramurile sfințite alungă răul, aduc belșug în gospodărie și ajută la tămăduirea bolilor. Potrivit tradiții, acestea se păstrează până la Floriile de anul viitor.

Ba chiar mai mult de atât, există și o legendă legată de salcie. Mai exact, se spune că Sfânta Fecioară Maria a vrut să îl vadă pe Mântuitor atunci când era răstignit pe cruce, însă în timp ce se îndrepta către El, o apă mare i s-a ivit în cale. În acel moment, Maica Domnului s-a rugat ca toate buruienile să o ajute să traverseze apa, însă doar salcia s-a întins peste apă și a ajutat-o să treacă. De atunci, preoții sfințesc crenguțele de salcie în ziua de Florii.

Alte tradiții și obiceiuri de Florii

Tot cu ocazia acestei mari sărbători, gospodinele fac plăcinte, pe care le împart celor mai puțin norocoși. De asemenea, de Florii, credincioșii care au postit se pot împărtăși. Conform credinței populare, aceștia vor avea parte de noroc și sănătate, iar relele nu se vor apropia de ei.

O vorbă din bătrâni spune că, de Paște, vremea va fi cum a fost și în ziua de Florii. Totodată, se mai spune că în această zi de mare sărbătoare nu este bine să te speli pe cap, pentru că părul se va încărunți mai devreme.

Precum și în alte zile de sărbătoare, nici de Florii nu este bine să muncești ogoarele. De exemplu, dacă plantezi un pom în ziua de Florii, acesta va înflori, însă nu va face roade. O altă tradiție spune ca este bine ca în această zi să aerisești hainele, iar fetele nemăritate să își scoată zestrea afară pentru a-și atrage alesul.