Home » Când, unde, cum » Locul preferat de la munte al lui Ceaușescu. Venea aici pentru că se simțea în siguranță, puțini știau de existența lui

Locul preferat de la munte al lui Ceaușescu. Venea aici pentru că se simțea în siguranță, puțini știau de existența lui

Alexandru Cazacu / 20.05.2022, 16:58
Locul preferat de la munte al lui Ceaușescu. Venea aici pentru că se simțea în siguranță, puțini știau de existența lui

În sezonul estival, soții Ceaușescu preferau să își petreacă vacanțele pe litoralul românesc al Mării Negre. Cu toate acestea, fostului dictator comunist îi plăcea și zona montană. Ba chiar mai mult de atât, se pare că Nicolae Ceaușescu avea și un loc preferat la munte, unde venea pentru vânătoare și pentru că se simțea în siguranță. Haideți să vedem despre ce locație este vorba.

Locul preferat de la munte al lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae și Elena Ceaușescu erau fascinați de meleagurile României și obișnuiau să își petreacă vacanțele pe teritoriul țării. De fapt, în acele vremuri, călătoriile peste hotare nu se făceau atât de rapid ca și în zilele noastre. Cu toate acestea, „tovarășul” Ceaușescu prefera atracțiile turistice autohtone, mai ales cele din zona montană.

În caz că nu știați, fostul dictator avea și o mare pasiune pentru vânătoare, tocmai din acest motiv, odată cu Transfăgărășanul a fost construită și Cabana Paltinu (numită inițial Vila Paltinu) de la Bâlea Lac. Pe lângă faptul că se putea bucura de vânătoarea de capre negre, în acest loc Ceaușescu se simțea în siguranță.

Ceaușescu mergea la Bâlea cu bucătarul personal

În urma unei furtuni puternice din 1974, cabana în care locuia Ceaușescu a rămas fără acoperiș, resturile acestuia ajungând pe fundul lacului Bâlea. Tocmai de aceea, fostul dictator a decis ca acoperișul să fie ancorat de corpul construcției. Mulți ani mai târziu, în 1988, cabana a fost racordată la rețeaua națională de electricitate. Curentul electric a fost introdus după o partidă de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu.

”Dictatorul venea la Bâlea cu bucătarul personal, iar oamenii care lucrau atunci în zonă au rămas cu amintirea unui om mai degrabă modest, fără pretenții exagerate. Nu era prea pretențios, din ce știu de la oamenii care lucrau acolo era un om simplu, fără pretenții exagerate. Își aducea bucătarul lui care îi pregătea masa”, povestea Liviu Miu, adjunct al șefului Salvamontului din Sibiu, la acea vreme, potrivit spynews.ro.

Locul preferat de la munte al lui Ceaușescu
Locul preferat de la munte al lui Ceaușescu. Fostul dictator venea aici pentru vânătoare și pentru că se simțea în siguranță

Artiști și personalități din România care s-au cazat în apartamentul lui Ceaușescu

Se pare că soții Ceaușescu locuiau în apartamente separate în Vila Paltinu. Tovarășul era cazat în apartamentul cu numărul 1, iar soția sa în cel cu numărul 2. Apartamentul lui Nicolae Ceaușescu există și în ziua de astăzi, fiind vizitat adesea de turiști.

Ba chiar mai mult de atât, de-a lungul anilor, mai mulți artiști celebri și personalități s-au cazat în apartamentul dictatorului din Cabana Paltinu. Printre aceștia s-au numărat artiști precum Dem Rădulescu, Gheorghe Gheorghiu, Daniel Iordăchioaie, dar și oameni politici, miniștri și ambasadori.

Unde este situată Cabana Paltinu

Cabana Paltinu, locația preferată a fostului dictator comunist, este situată în județul Sibiu, în apropiere de Lacul Bâlea, la o altitudine de 2050 de metri în munții Făgăraș. Cabana este deschisă pe tot parcursul anului, iar drumul până la cabană este accesibil. Din Capitală și până aici sunt aproximativ 230 de kilometri, pe ruta Curtea de Argeș – Pitești.