Home » Când, unde, cum » Misterul operelor de artă care au dispărut probabil pentru totdeauna

Misterul operelor de artă care au dispărut probabil pentru totdeauna

Ileana Mladinoiu / 12.05.2021, 14:27
Misterul operelor de artă care au dispărut probabil pentru totdeauna

Există exploratori care își petrec viața căutând locuri necunoscute, civilizații dincolo de teritoriile lor, ce nu au fost vizitate de alții, comori neprețuite. Se uită în stânga, se uită în dreapta, pășesc peste un trunchi de copac, deschid ochii larg în fața minunilor naturii.

Se informează despre operele de artă, multe în valoare de sute de milioane de euro,  dispărute, unele distruse complet, altele născând în mintea lor speranța că vor reapărea cândva.

Misterul operelor de artă dispărute

Opere de arta disparute
Opere de arta disparute

1.”Gustul “de Rembrandt

La18 ani, în jurul anului 1625, Rembrandt a început să picteze o serie de 5 pânze: “Alegoria simțurilor”, considerate cele mai vechi lucrări ale artistului, valorând câteva milioane de dolari. Fiecare pictură reprezintă unul dintre cele cinci simțuri, iar tabloul “Mirosul” nu a fost găsit la o licitație (proprietarii descoperiseră o capodoperă în casa lor).

Pânză negăsită râmâne “Gustul”. Nimeni nu a văzut-o vreodată, așa că este imposibil să știm cum arată. În expozițiile din seria “Alegoria simțurilor”, pânza lipsă este reprezentată de un cadru gol.

2.”Pictorul” de Pablo Picasso

În 1998, un avion făcea legătura între New York și Geneva, cu 229 de persoane la bord. Din cauza unei probleme tehnice, avionul s-a scufundat în Atlantic în largul coastei Nova Scotiei. Nu au existat supraviețuitori. Tot în avion se afla și o pictură a lui Picasso, „Pictorul”, evaluată la 1,5 milioane de dolari. Se spune că doar 20 de centimetri pătrați din pictură au fost găsiți printre resturi.

3.Arhivele serialului “Doctor Who”

BBC a hotărât între 1967- 1978 să distrugă multe episoade din serialul științifico-fantastic “Doctor Who”, păstrate în arhivele lor, deoarece banda magnetică era prea scumpă. Astfel, înregistrările sunt șterse pentru a recupera caseta și multe episoade au dispărut. Nimeni nu a văzut vreodată aceste 97 de episoade din serialul cult, iar BBC a încercat să remedieze  problema, recreându-le în formă de desene animate. Cu toate acestea, fanii nu au fost cuceriți.

4.Lucrările bibliotecilor World Trade Center

Atacurile din 11 septembrie 2001 au ucis mai mult de 2.500 de oameni, așa că bunurile fizice distruse odată cu prăbușirea turnurilor nu au stat în prim-plan. De consemnat că în bibliotecile gemenilor erau lucrări de neprețuit: picturi de Rodin, Picasso, Miro, Klee, dar și scrisorile originale ale lui Helen Keller și 40.000 de fotografii ale lui John Kennedy.

5.”Concertul” de Johannes Vermeer

În 1990, 13 tablouri principale au dispărut în mod misterios din Muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston. Printre tablouri se numără „Concertul” lui Johannes Vermeer, o lucrare estimată la zeci de milioane de euro. Furtul este operațiunea a trei bărbați deghizați în polițiști, afiliați la o rețea criminală de pe coasta de est.

6. Primele filme mut americane

Sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul anilor 1930 a fost perioada de glorie a filmelor mut în cinematografie. Mediul de imagine folosit la acea vreme era azotatul de celuloză, un produs care era rapid inflamabil. În mare parte, din cauza incendiilor, există acum doar 1.575 de filme disponibile din peste 11.000.

7.Ouă Fabergé

Inițial, ouăle Fabergé erau ouă de Paște, puțin mai deosebite decât bomboanele dintr-un hypermarket.  Alexandru al III-lea, “Țarul Rusiei, este cel care comandă primul ou pentru soția sa și acest dar devine o tradiție anuală. Revoluția rusă batea la ușă, iar  familia Romanov trebuia să părăsească palatul. Ouăle sunt jefuite și împrăștiate în întreaga lume. Astăzi, din cele 54 de ouă, majoritatea aparțin colecțiilor private, dar 6 dintre ele nu au fost găsite niciodată.

8. Buddha din Bâmiyân

În Valea Bâmiyân din centrul Afganistanului se aflau trei statui monumentale ale lui Buddha. Statuile au fost sculptate în relief, iar cea mai mare avea 53 de metri  înălțime. După ce au supraviețuit aproape 15 secole, statuile au fost distruse în 2001 de talibani. Acestora le va trebui aproape o lună să distrugă complet statuile cu explozivi.

9.”Lumina focului” de Steven Spielberg

La vârsta de 17 ani, Steven Spielberg a regizat primul său film. Filmat pe role Super 8, filmul relatează investigația științifică a existenței extratereștrilor. În timp ce căuta de lucru, Spielberg a dat câteva dintre aceste role unui studio ca CV, pentru a arăta de ce era capabil. Dorind să-și colecteze rolele câteva luni mai târziu, studioul a dat faliment , în locul lui apărând o parcare. Spielberg nu și-a găsit niciodată rolele.

10.“Washington Crossing the Delaware” de Emmanuel Leutze

„Washington Crossing the Delaware” este o pictură populară expusă la Muzeul Metropolitan de Artă din New York. Ceea ce mulți nu știu este că pictura expusă este o copie a picturii originale a lui Emmanuel Leutze. Originalul, pictat cu câțiva ani înainte de copie, a fost distrus în 1942 prin bombardamente de către Royal Air Force (forța aeriană britanică).