Home » Când, unde, cum » Pom de Crăciun. Cât costă un brad în 2021. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar față de anul trecut

Pom de Crăciun. Cât costă un brad în 2021. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar față de anul trecut

Alexandru Cazacu / 09.12.2021, 16:10
Pom de Crăciun. Cât costă un brad în 2021. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar față de anul trecut

Se pare că românii vor plăti mai mult pentru brazii de Crăciun anul acesta. Ba chiar mai mult de atât, majorarea prețurilor se resimte în toată Europa de Est. Află în rândurile următoare ale acestui articol, cât costă un pom de Crăciun în 2021 și din ce cauză prețurile sunt mai ridicate față de anul precedent.

Cât costă un brad de Crăciun în 2021. Românii trebuie să plătească mai mult față de anul trecut

Efectele inflației se resimt din ce în ce mai mult în Europa de Est, iar prețurile cresc cu cea mai mare viteză din ultimul deceniu, conform unei analize a celor de la Reuters. În Capitală, prețul unui brad de Crăciun a ajuns să fie chiar și cu 20 – 30% mai mare decât în anul precedent.

Precum mulți alți români, Matei Susnea, un muncitor în construcții în București, resimte și el efectul inflației. După ce a căutat un brad de Crăciun prin mai tot orașul, bărbatului îi este teamă că nu va reuși să procure un pom de Crăciun în acest an.

„O sută de lei (pentru un brad de Crăciun) este prea mult pentru mine acum. Pare tot mai greu să găsesc un brad potrivit anul ăsta. Toate prețurile au crescut foarte repede.”, a spus Matei Susnea, tată a doi copii, potrivit sursei citate.

Mai mult de atât, analiștii estimează că inflația va rămâne ridicată până în 2023, iar în 2022, valorile inflației se vor situa la același nivel cu cele înregistrate în 2008, în timpul crizei financiare.

Cât costă un pom de Crăciun în 2021
Cât costă un brad de Crăciun în 2021. Românii trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani față de anul trecut

Romsilva scoate la vânzare circa 34.000 de pomi de Crăciun

Miercuri, Regia Națională a Pădurilor a anunțat că va scoate la vânzare un număr de aproximativ 34.000 de pomi de Crăciun. Conform Romsilva, prețurile pornesc de la 15 lei pentru un molid înalt de până la 1,3 m, însă pot ajunge la 35 de lei pentru un brad de 2-3 metri. Cea mai mare parte a acestora sunt recoltați din culturi specializate și pepiniere silvice proprii, spun reprezentanții Regiei.

„Din totalul Pomilor de Crăciun oferiți la vânzare în acest an, 22.551 sunt din specia brad și 11.445 fiind din specia molid sau alte specii de rășinoase. 70% din Pomi de Crăciun, respectiv 23.926 bucăți, provin din culturile specializate din pepinierele silvice ale Regiei Naționale a Pădurilor, în timp ce 10.070 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă”, potrivit romsilva.ro.

Persoanele fizice vor avea prioritate la achiziționare pomilor de Crăciun

De asemenea, sursa menționată precizează că pomii de Crăciun sunt vânduți de către ocoalele silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor, iar prioritate la achiziționarea lor au persoanele fizice.

Cu toate acestea, este foarte important să menționăm faptul că, dacă brazii de Crăciun sunt vânduți de către unitățile din subordinea Romsilva în piețe sau în diferite locuri amenajate, la sumele menționate anterior se adaugă și unele costuri suplimentare, cum ar fi cele de transport, de manipulare și depozitare, mai spun cei de la reprezentanții companiei.