Home » Când, unde, cum » Schimbarea la față 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Schimbarea la față 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Ileana Mladinoiu / 05.08.2022, 10:34
Schimbarea la față 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Pe 6 august 2022, sâmbătă, creștinii ortodocși și catolici celebrează Schimbarea la Faţă a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos însoţită şi de Moşii Schimbării la Faţă. Popular, sărbătoarea poartă denumirea de Probejania/Obrejenia, tradusă prin transformare, schimbare. Schimbarea la Față ne aminteşte de episodul biblic în care Faţa Domnului Iisus Hristos „a strălucit ca soarele, iar veşmintele lui s-au făcut albe ca lumina”.

6 august 2022 – Schimbarea la Față a Domnului

Această sărbătoarea creştină nu a fost plasată în calendar întâmplător, ci într-un moment când natura îşi schimbă veşmintele. Prin urmare, pe lângă semnificația religioasă, sensurile respectivei sărbători se adună aproape toate în jurul ideii de schimbare, chiar și a veşmintelor oamenilor. Odată cu sarbătoarea din 6 august, frunzele copacilor încep să se îngălbenească, apele să se răcească, iar păsările migratoare își pregătesc plecarea.

Spuneam că Schimbarea la Față a Domnului are mai multe denumiri. De exemplu, din cuvântul slavon „obrejenie” vine la români „obrejenia”, semnificând schimbare/transformare. Sau din grecescul „metamorphosis”, cu același înțeles. Dar, Sfântul Antim Ivireanul o numește sugestiv  Înfrumusețare a lui Hristos, deoarece vin zile când cerurile se deschid, iar aleșii lui Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului.

Tradiții, obiceiuri, superstiții și ce nu e bine să faci

Odată cu Schimbarea la Față a Domnului, ca la orice sărbătoare creștină, vom întâlni o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții.

În popor, se spune că în această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să te certe cineva, pentru că vei fi mustrat tot anul, până la următoarea Schimbare la Față. Așa că e momentul să te împaci cu toți cei cu care te-ai certat cândva.

Oamenii care nu vor ţine această sărbătoare se spune că vor fi uscaţi şi gălbejiţi, exact ca plantele care de acum încep să se veştejească.

În această zi se face pomană în amintirea şi pentru sufletul celor trecuți în neființă. Fructele, în special strugurii, reprezintă cea mai importantă pomană. Ele sunt duse mai întâi la biserică spre a fi sfinţite. Boabele de struguri sunt numite „colivă de struguri”. Biserica dă oficial dezlegare de a mânca mere, pere, struguri. De aceea, dacă ar fi să ne luăm după credinţa că cine mănâncă struguri înainte de Obrejanie îşi va „afurisi” maţele.

Cum Schimbarea la Față a Mântuitorului marchează începutul toamnei, va trebui să ai în vedere că vremea însorită şi plăcută din această zi va aduce o toamnă roditoare şi îmbelşugată, iar dacă va ploua, toamna va fi mohorâtă.

Schimbarea la Faţă a Domnului
Schimbarea la Faţă a Domnului

Alte obiceiuri constau în sfinţirea grădinilor, a boabele de grâu alese pentru semănat, a recoltelor.

Recomandat este ca până la 6 august agricultorii să termine de cosit şi de adunat fânul, pentru că altfel îmbătrânește și nu mai este de calitate. Tot acum se culeg şi ultimele plante de leac. Dintre plantele de leac care pot fi culese sunt leuşteanul și muşeţelul.

Se poate începe şi gustatul boabelor de struguri, chiar dacă nu sunt încă coapte. Dat fiind că tradiţia le atribuie un rol vindecător pentru cei care au intestinele sensibile, bine este să o faci.

Tot tradiția ne învață că nu mai este voie la scăldat în ape curgătoare, repezi (inclusiv animalele), ori să speli rufe la râu. Cine va spăla haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetele care se spală în această zi se vor trezi că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Nu e bine nici să te culci afară.

Se mai spune că oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beție, preacurvie, tutun) vor fi vindecaţi.

Despre femeile însărcinate se spune că dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.

Icoana Schimbării la Față este prima icoană pe care un iconar trebuie să o realizeze, conform tradiției.

Dacă oamenii nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

Tradiţia populară ne mai amintește că în această zi ar fi bine să evităm călătoriile, fie şi pe distanţe scurte. Există riscul să rătăcim drumul spre casă. În această situație, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

Celor care au o suferinţă trupească sau sufletească li se spune să urmărească zborul berzelor. Aşa cum berzele pleacă şi suferinţa oamenilor se va depărta de ei.

„Schimbarea la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea îndumnezeirii firii omenești și a participării trupului nostru trecător la bunătățile veșnice care sunt mai presus de fire. Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, să se facă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului”, scrie crestinortodox.ro

Pelerini din România merg anual de Schimbarea la Faţă pe Muntele Tabor, singurul munte izolat din Israel, care se află în regiunea Galileea de Jos, la circa nouă kilometri est de Nazaret. În vremurile noastre pe Tabor se înalţă două mănăstiri creştine, una ortodoxă (în partea de nord-est) şi una franciscană (în partea sudică). În mănăstirea de maici greco-ortodoxă de pe Tabor trăiesc şi câteva călugăriţe românce,conform sursei citate.

Ileana Mlădinoiu