Home » Când, unde, cum » Sudoku reguli. Ce este Sudoku, cine l-a inventat și cum se joacă

Sudoku reguli. Ce este Sudoku, cine l-a inventat și cum se joacă

Cojocaru Cristian / 23.08.2021, 12:23
Sudoku reguli. Ce este Sudoku, cine l-a inventat și cum se joacă

Jocul Sudoku este unul dintre cele mai populare jocuri din lume, fiind jucat de milioane de oameni la nivel mondial. Află ce reguli trebuie să urmezi pentru a putea juca vestitul Sudoku.

Ce reguli trebuie să urmezi în cadrul jocului Sudoku

Sudoku este un patrat care conține alte 9 pătrate mai mici, subdivizate în 9 căsuțe fiecare. Regula arată că fiecare rând sau coloană să conțină o singură data cifrele cuprinse de la 1 la 9 . Astfel, fiecare ansamblu trebuie să conținî aceste cifre o singură dată. Regulile rămân aceleași indiferent dacă simboluri distincte, forme sau culori sunt folosite în joc.

Deși jocul are reguli simple, rezolvarea acestuia este de o complexitate ridicată, jocul fiind pe mai multe nivele de dificultate. Astfel, grilele care conțin mai multe cifre completate, sunt de un nivel mai ușor în timp ce cele care au doar câteva cifre, aparțin experților jocului, în ambele cazuri, provocarea fiind să găsești soluția corectă.

Sudoku este recomandat atât de profesori cât și de psihologi, având în vedere că jocul în sine, dezvoltă gândirea logică. Jocul poate fi jucat în ziare, în reviste care sunt special destinate jocului precum integramele dar și în varianta electronică, în mediul online sau aplicație. În limba japoneză, se traduce prin ”număr” și ”unic” și le cere jucătorilor să plaseze unul dintre numerele cuprinse între 1 și 9 o singură dată.

Maki Kaji este creatorul popularului joc, acesta încetând din viață la vârsta de 69 de ani. Sudoku a fost inspirat din problema ofițerilor. Astfel, matematicianul Leonhard Euler și-a imaginat în anul 1782 o problemă într-o grilă. Problema ofițerilor arată că șase regimente diferite, fiecare regiment având șase ofițeri de grade diferite. Astfel, se cere ca acești 36 de ofițeri să fie plasați într-o grilă de 6 x 6, ocupând câte o căsuță, astfel ca fiecare rând și fiecare coloană să conțină toate gradele și toate regimentele.

sudoku reguli
Sudoku clasic este cea mai intalnita varianta a jocului

Legătura dintre Sudoku și problema ofițerilor

Legătura dintre popularul joc și problema ofițerilor este foarte mare, astfel că indiferet că vorbim despre ofițeri sau despre Sudoku, repetiția aceluiași element în grilă este condiția majoră. Revista Deli Magazines a fost prima publicație care a introdus celebrul joc în paginile sale, fiind urmată de o revistă japoneză. Astăzi, foarte multe publicații din întreaga lume conțin un joc de Sudoku.

Yoshimitsu Kanai a publicat în anul 1995 un generator software numit Single Number apoi, în anul 2005, ajungea în Franța în publicația Sport cerebral care a fost vândută în 20.000 de exemplare, fiind dublul tirajului normal. La rândul lor, japonezii au adoptat Sudoku pentru că alfabetul lor conține prea multe simboluri pentru a produce respectivele careuri.

Sudoku apare acum în mai multe variante de joc, chiar dacă predominat este careul clasic. Există însă și variante de grile 4 x 4 cu regiuni de 2 x 2 care sunt destinate copiilor, precum și grilele de 5 x 5, fiind publicate sub numele de Logi. Totodată, există și Sudoku de 25 x 25 cu regiuni de 5 x 5 care este numit Sudoku the Giant, care impune o nouă regulă și anume ca cifrele din diagolnale să fie unice.

Gattai 5 sau reprezintă o meta-grilă care este compusă din cinci grile de 9 x 9, în timp ce Samurai Grile conține regiuni rectangulare. În Japonia mai sunt publicate grile conectate secvențial care afișează mai multe grile de 9 x 9 care sunt rezolvate consecutiv, însă doar prima conține mai multe cifre dezvăluite care să permită rezolvarea acesteia. Această primă grilă va ajuta la rezolvarea următoarelor, astfel că la final. fiecare are legătură cu precedentele.