Home » Când, unde, cum » „Vor scădea prețurile la apartamente?” 6 criterii esențiale care se iau în calcul pe piața imobiliară

„Vor scădea prețurile la apartamente?” 6 criterii esențiale care se iau în calcul pe piața imobiliară

Alexandru Cazacu / 13.05.2022, 15:14
„Vor scădea prețurile la apartamente?” 6 criterii esențiale care se iau în calcul pe piața imobiliară

Cel mai probabil, mulți dintre cei care își doresc să achiziționeze o locuință se întreabă dacă este sau nu bine să cumpere un apartament în această perioadă. Dacă și tu te afli printre aceste persoane, trebuie să știi că există o serie de indicatori economici care arată că vom avea o scădere a prețurilor la apartamente. Iată câteva criterii esențiale care se iau în calcul pe piața imobiliară.

Cum afli dacă vor scădea prețurile la apartamente

Mulți dintre cei care au de gând să își cumpere un apartament se întreabă dacă ar trebui să mai aștepte sau dacă prețul acestora va scădea în perioada următoare. Ei bine, cei de la Republica au realizat o analiză detaliată pentru a înțelege mai bine încotro se îndreaptă piața imobiliară din România.

În primul rând, este important să menționăm că prețurile apartamentelor sunt influențate de o serie de indicatori economici. Haideți să vedem ce criterii esențiale se iau în calcul pe piața imobiliară din acest punct de vedere.

Dobânda la credite

Dacă în ultimele două luni ROBOR/IRCC au crescut cu 3%, asta înseamnă o creștere a ratei lunare cu 40%, însă dobânda totală plătită pe perioada creditului crește cu 100%. Concret, în două luni de zile, persoanele care au credite ipotecare în lei vor achita o dobândă dublă, potrivit republica.ro.

Așadar, dacă în urmă cu două luni puteai să iei un credit de 70.000 de euro, acum poți lua doar 50.000. În acest context, prețurile apartamentelor ar putea să scadă cu 20.000 de euro în lunile următoare, iar asta se va observa mai rapid la apartamentele deja construite.

Inflația

Ei bine, inflația este singurul factor care ar putea influența creșterea sau stagnarea prețurilor. Așadar, odată cu creșterea prețurilor la materiale de construcții vor crește și prețurile apartamentelor noi. Bineînțeles, dezvoltatorii nu pot să vândă și să iasă în pierdere, însă vor fi mai puțini cei ce le vor putea cumpăra.

Cum știi dacă vor scădea prețurile la apartamente
Cum poți afla dacă vor scădea prețurile la apartamente

Lichiditatea

Conform sursei citate, atunci când sunt mai mulți bani în piață, cresc și prețurile la apartamente. Există doi factori care au determinat multă lichiditate în piață, iar aceștia sunt Banca Națională și statul. Cel din urmă, prin creșterea salariilor bugetarilor, iar BNR printr-o rată a dobânzii de referință scăzută.

Statul nu mai poate acum să se împrumute la aceste dobânzi ridicate și va fi nevoit să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor, iar BNR a crescut dobânda de referință. Așa se face că vor fi mai puțini bani, iar aceștia vor fi mai scumpi.

Băncile vor fi mai restrictive cu privire la creditele ipotecare

În 2008, creditele ipotecare totale erau în valoare de aproximativ 21 miliarde de lei. Acum, soldul acestora a ajuns la 100 de miliarde de lei. Așa că, fiind expuse pe segmentul imobiliar, băncile vor fi mai restrictive în ceea ce privește creditele ipotecare.

Oferta mai mare decât cererea

Spre deosebire de acum, în 2008 erau mai mulți oameni în România. De asemenea, erau și mai puține blocuri de locuințe. Chiar și numărul studenților care se mutau în orașele universitare ale țării era mai ridicat. În concluzie, avem acum o ofertă mai mare decât cererea.

Produsul Intern Brut

Achiziția unui apartament este influențată de evoluția PIB-ului. De exemplu, dacă acesta crește, populația este mai încrezătoare când vine vorba de achiziționarea de apartamente. În schimb, atunci când PIB-ul scade, oameni amână achizițiile. Conform sursei citate anterior, în acest an, țara noastră ar putea avea o scădere a PIB-ului.