Home » Cum să faci orice » 4 sosuri pentru paste la care poți să apelezi cu încredere. Rețete, sugestii și recomandări

4 sosuri pentru paste la care poți să apelezi cu încredere. Rețete, sugestii și recomandări

Alexandru Cazacu / 18.01.2022, 11:38
4 sosuri pentru paste la care poți să apelezi cu încredere. Rețete, sugestii și recomandări

Există foarte multe sosuri pentru paste, iar acestea sunt extrem de importante pentru fiecare preparat pe care vrem să îl gătim. În rândurile de mai jos, noi v-am pregătit câteva rețete de sosuri pentru paste la care poți apela cu încredere ori de câte ori vrei să pregătești o masă delicioasă. Iată cum se prepară acestea și care sunt ingredientele necesare pentru sosuri demne de un adevărat maestru în arta culinară.

Sosuri pentru paste – Rețete, sugestii și recomandări

De la cele pe bază de roșii și până la cele preparate cu smântână, sosurile sunt foarte importante pentru paste. Cu siguranță, toată lumea a observat că în bucătăria italienească există multe tipuri de astfel de sosuri. Unele dintre acestea sunt mai grele, iar altele mai ușoare, însă toate sunt excepționale. Iată cum se prepară unele dintre cele mai populare sosuri pentru paste.

Sos Bolognese

Ingrediente:

  • 800 g carne de vită tocată
  • 700 g carne de porc
  • 1 pahar de vin roșu
  • 1 cană de lapte integral
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 1 morcov dat prin răzătoarea mică
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2 conserve roșii întregi cu tot cu suc
  • 3 linguri de bulion
  • ulei de măsline
  • busuioc
  • 1 frunză dafin
  • sare și piper.

Mod de prepare

Încingem două linguri de ulei într-o tigaie, în care vom căli ceapa tocată mărunt, până se înmoaie. Apoi, adăugăm peste aceasta usturoiul pisat, morcovul dat prin răzătoare și le lăsăm și pe acestea să se înmoaie.

Punem în tigaie și cele două tipuri de carne tocată și le lăsăm până când își schimbă culoarea. Acum, turnăm peste carne un pahar cu vin roșu și fierbem totul pentru aproximativ 10 minute, până lichidul se evaporă.

Adăugăm peste compoziție laptele și lăsăm să mai fiarbă încă 7-8 minute, după care adăugăm bulionul, roșiile din conservă cu tot cu suc și o frunză de dafin. Zdrobim roșiile din tigaie cu ajutorul unei linguri, asezonăm cu sare, piper și busuioc, acoperim cu capac și lăsăm totul să fiarbă pentru aproximativ 30 de minute, sau până când carnea este făcută.

Sosuri pentru paste – Ragu

Ingrediente:

  • 700 g carne de vită tocată
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 1 morcov dar prin răzătoare
  • 1 conservă roșii pasate
  • 2-3 linguri bulion
  • 3 căței de usturoi zdrobiți
  • un pahar de vin roșu
  • 1/2 l supă de vită (putem folosi și apă)
  • 50 g parmezan ras
  • sare și piper
  • 1 linguriță cimbru
  • ulei de măsline.

Mod de preparare Ragu

Într-o tigaie vom încinge mai întâi uleiul, iar peste acesta adăugăm ceapa și morcovul. Le călim la foc mediu pentru circa 10 minute, amestecând ocazional în tigaie. Când legumele s-au înmuiat, punem în tigaie carnea tocată și o prăjim până când se rumenește puțin. În tot acest timp vom sfărâma aglomerările de carne.

Acu, adăugăm peste carne roșiile pasate, usturoiul, cimbrul și vinul. Dăm focul la mare și lăsăm să dea câteva clocote. Reducem apoi flacăra aragazului, adăugăm bulionul și asezonăm cu sare, piper și cimbru. Acoperim tigaia cu un capac etanș și lăsăm totul să se gătească la foc mic pentru cel puțin 60 de minute (sau până când carnea este fragedă).

Cele mai bune sosuri pentru paste
Cele mai bune sosuri pentru paste

Sos Alfredo

Ingrediente:

  • 200 g smântână pentru gătit
  • 80 g unt
  • 150 g parmezan ras
  • 2 căței de usturoi dați prin răzătoarea fină
  • oregano
  • busuioc
  • sare și piper.

Mod de preparare

Într-o tigaie încăpătoare vom topi mai întâi untul, iar peste acesta adăugăm smântâna și fierbem la foc mic pentru aproximativ 2-3 minute, amestecând în continuu. Apoi, punem în tigaie usturoiul, oregano și busuioc după gust, și potrivim totul de sare și piper. Lăsăm să de-a un clocot, după care vom adăuga parmezanul și lăsăm pe foc până acesta s-a topit.

Trebuie să avem în vedere pastele trebuie să fie fierte în momentul când sosul este gata, deoarece îl vom turna imediat peste pastele fierbinți.

Sosuri pentru paste – Pesto

Ingrediente:

  • 60 g frunze de busuioc proaspăt
  • 25 g semințe de pin
  • 40 g parmezan
  • 120 ml ulei de măsline
  • 2 lingurițe zeamă de lămâie
  • 2 căței de usturoii zdrobiți
  • sare și piper.

Cum se face sosul Pesto

Mai întâi trebuie să menționăm că pentru această rețetă vom avea nevoie de un robot de bucătărie. Așadar, adăugăm în vasul robotului frunzele de busuioc și semințele de pin, apoi le mărunțim puțin. Adăugăm acum usturoiul pisat și parmezanul și pornim din nou robotul.

În timp ce aparatul este în funcțiune, turnăm uleiul de măsline în fir subțire, până l-am încorporat pe tot. În timp ce adăugăm uleiul ar trebui să mai oprim din când în când robotul și să răzuim pereții vasului. Potrivim apoi de sare și piper și amestecăm bine totul.